Zomerbroeders

recensie ZomerbroedersDe dramafilm Zomerbroeders gaat over Bora, die met zijn Turkse vader op vakantie is in Turkije. Hij gaat om met zijn vrienden en is verliefd op zijn buurmeisje. Zijn gedrag heeft daar wel onder te leiden. Wat wij van Zomerbroeders vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Bora is zestien, ziet eruit als een twintiger en is met zijn vader op vakantie in Turkije, daar waar ze eigenlijk vandaan komen. Want Bora woont in Nederland, waar hij zich niet thuis voelt. Hij hangt graag met zijn vrienden rond. Op het strand en aan de boulevard, zolang hij zijn vader maar niet voor de voeten loopt. Met name omdat zijn vader nogal bazig is en veel verwacht. Als Bora verliefd wordt op zijn buurmeisje Burcu, gaat Bora zich helemaal anders gedragen.

Ons eindoordeel?

Na Broers en Broeders is er weer een soort gelijknamige Nederlandse film: Zomerbroeders. Een korte film (die deel uitmaakt van One Night Stand), maar wel één waaruit de potentie van de regisseur blijkt. Waarom?

Omdat de film je meeneemt naar een wereld waarin we misschien allemaal wel eens in hebben gezeten. Opgroeien in combinatie met jezelf willen bewijzen. En misschien nog wel meer, wie ben je nu eigenlijk. Ben je wie je bent of ben je wie je wilt dat andere dat je bent. In het geval van Bora is het pijnlijk duidelijk. Zijn vrienden accepteren hem zoals hij is, alleen zijn vader niet. De strijd is duidelijk zichtbaar en voelbaar. Bij zijn vrienden kan hij zichzelf zijn, maar is dat niet. Bij zijn vader kan hij nooit zichzelf zijn, ook niet op vakantie. Dat werkt beklemmend en werkt door in zijn gedrag richting zijn vrienden en Burcu.

Meric Yildiz (Bora) acteert ook zoals bij de rol hoort. Stoer als het moet, maar toch de onzekerheid die zichtbaar is. Met dank aan de regisseur, die zeker een overtuigende korte film achterlaat. Het is dan ook bijna autobiografisch.

Ga nog geen 50 minuten zitten voor Zomerbroeders en je wordt niet teleurgesteld. En laten we eerlijk zijn, wat is nu 50 minuten in je leven?

Je kunt de film hier terugkijken.

Regie: Mustafa Duygulu
Cast: Meric Yildiz | Vefa Ocal | Yiğit Ege Yazar | Ali Efe Atasoy | Ahsen Eroğlu
Speelduur: 50 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.