Zie Mij Doen

recensie Zie Mij DoenIn de documentaire Zie Mij Doen filmt Klara van Es mensen met een verstandelijke beperking, die in Monnikenheide wonen. Mensen die net als jij en wij, ook gewoon mensen zijn. Wat wij van Zie Mij Doen vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Drie jaar lang filmde Klara van Es mensen met een verstandelijke en fysieke beperking. Dat vond allemaal plaats in Monnikenheiden, in België. Mensen die veel minder beperkt zijn, dat wij als buitenwereld vaak denken. We zien Jessica, Mathias, Dominique, Nadine, Quan, Sam en Sofie, die allemaal alledaagse dingen doen en daarover praten.

Ons eindoordeel?

In de familie van de mannelijke Protagonist zitten veel familieleden die met mensen met een verstandelijke beperking werken. De vraag is alleen of ze wel verstandelijk beperkt zijn, want daar doe je ze in onze ogen echt te kort mee. In onze wereld lopen genoeg mensen rond die in onze ogen nog veel beperkter beperkter zijn. Denk maar aan sommige staatshoofden, presidenten (we noemen geen namen, maar je kunt één vast zelf wel verzinnen), bankdirecteuren en andere machtsbeluste personen.

Maar goed, Zie Mij Doen dus. Wow, wat prachtig. Zowel in beeld als in het verhaal. We zien alles in zwart-wit. Is dat omdat we soms de verschillen tussen ons, de normale mens en verstandelijk beperkten, ook zo zwart-wit bekijken? We denken van wel. Goede keuze in ieder geval en van toegevoegde waarde. Al is het maar om het contrast weer te geven.

Eerlijkere mensen dan in deze documentaire ga je in ieder geval niet krijgen. Oprecht, open een leerzaam tegelijkertijd. Zie Mij Doen is een genot om te zien en een genot om te beleven. Al is het maar omdat ze altijd zichzelf zijn. Leer daarvan! Wij vinden het in ieder geval een dikke vette aanrader.

Regie: Klara Van Es
Cast: Jessica, Mathias | Dominique | Nadine | Quan | Sam | Sofie
Speelduur: 84 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.