Zeevonk

recensie Zeevonk

Waardering: 3 uit 5.

De familiefilm Zeevonk gaat over Lena, die wil bewijzen dat een mysterieus beest het schip van haar vader heeft doen zinken, waardoor hij overleed. Wat wij van Zeevonk vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De vader van Lena overlijdt met zijn schippersboot op zee. Iedereen zegt dat het een ongeluk was, maar Lena is er van overtuigd dat een mysterieus beest het schip heeft laten zinken. Een beest dat nog nooit is gezien in de Noordzee. Ze doet er dan ook alles aan om te bewijzen dat het beest bestaat.

Ons eindoordeel?

Zeevonk is een echte familiefilm, die je met de hele familie kunt kijken. Let wel, met name kinderen tussen de 10 en 15 jaar lijken de doelgroep voor deze film. Dat alles zeg ik niet uit ervaring, maar vanuit het gevoel. Daar waar de eerste 60 minuten in de emotie nog vrij vlak zijn (je ziet en voelt de emotie van de personages niet), maakt de film dat gelukkig in het laatste half uur goed. Met een paar traantjes als toetje toe.

Sympathie voor Lena, je kunt er bijna niet omheen. Een meisje dat worstelt met de dood van haar vader. Loslaten is moeilijk, laat staan als je vader nooit meer terugkomt, zonder afscheid te hebben genomen. Dat kan niet anders dan zijn sporen nalaten. Vechten tegen jezelf. Tegen je emoties. Wat is dan nog echt. Dat blijkt dat ook. De kont in de krib (ze is ook nog eens een puber) en tegen de stroom inroeien. Met als antagonist, of tegenpool, haar moeder. Die zetten ze toch een beetje als een kutwijf neer (om nog meer sympathie voor Lena te krijgen). Niet voor al haar kinderen, maar richting Lena wel. Missie geslaagd dus, door de makers.

Ergens hoop ik dat mijn dochter over een jaar of zeven zo mag zijn als Lena. Vrijgevochten, met een eigen mening en toch al best zelfstandig in het maken van haar keuzes. Dat eerste uur voel je de emoties van Lena dus minder, maar dat maakt Saar Rogiers ruimschoots goed op het einde. Met een beetje hulp van wat ervaren rotten in het vak. En dat beest, je blijft je toch afvragen of dat echt bestaat. Mysterieus is de film dus ook. Het nummer bad grades van Kids With Buns zit overigens verstopt in de film, als de twee vriendinnen samen muziek luister. Toepasselijk nummer hoor!

Zeevonk is een echte familiefilm. Het eerste uur is wat vlak in de emoties, maar het laatste half uur komen de emoties los. Niet alleen bij de personages, maar ook bij de kijker. En het mysterie van het beest blijft de kijker bezig houden.

Regie: Domien Huyghe
Cast: Saar Rogiers | Dunia Elwaleed | Valentijn Dhaenens | Sverre Rous | Hilde De Baerdemaeker
Speelduur: 98 minuten
Releasedatum: 25-10-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.