Young Picasso

recensie Young Picasso

De documentaire Young Picasso gaat over de jongere jaren van Picasso. Veel van zijn bekendere kunstwerken maakte hij op latere leeftijd, maar toen hij jong was kon hij er ook al wat van. Wat wij van Young Picasso vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Picasso groeide op in Malaga en leerde daar schilderen van zijn vader. Daarna trok hij door naar La Coruna, Barcelona, Madrid en later ook nog naar Parijs. Alles om zichzelf maar te blijven ontwikkelen. En talent had hij ook al op jonge leeftijd, zo blijkt.

Ons eindoordeel?

Wij kennen Picasso vanwege zijn bijzonder opvallende schilderijen. In Young Picasso kom je meer te weten over de jongere Picasso, wat maar goed is ook, want de meeste kennen hem vooral van zijn latere jaren, waarin hij zijn bekendste werken maakte. Maar zoals zo vaak, is de basis van talent in de jaren daarvoor gelegd. Zo ook bij Picasso, die vroeger hele ‘normale’ schilderijen maakte. Nou ja normaal, op zijn 13e vergeleken ze hem al met Rafael. Dan kun je wel wat. En dat blijkt ook wel. Want wat die man op jonge leeftijd al kon, kunnen wij nog niet al oefenen we er 24 uur per dag op. Wat een talent!

Deze documentaire is als het ware een coming of age. Picasso ontwikkelt zich namelijk tot de grootheid die hij werd. En dat is alleraardigst verfilmd. Zijn kleinzoon komt aan het woord, net als vele andere kunstkenners. Wat ook wel blijkt is dat Picasso obsessief was. Vele reizen maakte hij, alleen maar om beter te worden in zijn vak. Daarnaast had hij vaak zo weinig geld dat schilderen op karton moest. Niet erg ook, want dat droogt sneller, waardoor hij weer sneller geld kon verdienen. Slimme man dus. En zoals altijd van de Arts in Cinema documentaires, is ook Young Picasso weer erg leerzaam.

En trouwens, zijn eerste echt bekend schilderij na zijn stijlwisseling – Les Demoiselles d’Avignon – willen wij ook wel aan onze muur hebben hangen. Wat een pareltje! Nu nog even sparen.

Regie: Phil Grabsky
Cast: –
Speelduur: 85 minuten

Share

Wil je reageren?