You Were Never Really Here

recensie You Were Never Really Here

De Britse dramafilm en tevens thriller You Were Never Really Here gaat over Joe, een oorlogsveteraan die niet echt opvalt. Hij gaat als assistent van een privédetective op zoek naar de dochter van een bekende politicus. Nadat hij haar heeft bevrijd uit een bordeel, komt hij alleen zelf in de problemen. Wat wij van You Were Never Really Here vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Joe is een oorlogsveteraan, heeft zo zijn trauma’s en valt niet echt op. Hij gaat als assistent van een privédetective op zoek naar de minderjarige dochter van een bekende politicus. Nadat hij haar heeft bevrijd uit een bordeel, komt hij alleen zelf in de problemen door corruptie en wraak.

Ons eindoordeel?

Ok dan, You Were Never Really Here! Wij weten niet of wij een oorlogsveteraan ooit een hamer zouden willen geven na het zien van deze film. Wat een ontzettend groffe en harde film. Grof in de zin van veel geweld, want dat schuwt Joe totaal niet. Vaak ook niet heel onlogisch, want hij gebruikt alleen geweld als diegene het verdienen of diegenen die hem aanvallen. En dat zijn veel personen in deze film. Heel veel!

Joaquin Phoenix is een boom van een vent in deze film. Wat een spiermassa, vooral in zijn nek en schouders. En wat te denken van die baard. Het typeert wel zijn personage, een getraumatiseerde oorlogsveteraan, die het thuis ook al niet gemakkelijk had. Hij heeft spanning nodig om te ontspannen. Dat getuige ook de vele scènes over de zelfverstikking. Joaquin overtuigt ook in zijn rol. We kunnen bijna niemand anders in deze rol voorstellen.

Rafelig is de film wel. Hij springt soms van de hak op de tak en raast als een intercity door, zonder op tussenliggende stations te stoppen. Daardoor ontbrak het aan informatie, die je nu zelf moet invullen. Niet altijd storend in de film, maar soms wel, omdat je misschien net dat beetje meer wilt weten van Joe. Want wat is er nog meer gebeurd in oorlogsgebied? En wat is er nog meer gebeurd thuis? Dat mag je zelf invullen. Wij misten nu net dat beetje gevoel bij Joe om echt medelevend te zijn. Wat dat betreft waren we medelevender met de dochter van de bekende politicus. Daar weet je bijna meer van, dan van Joe zelf.

Spannend is hij van begin tot eind, vooral omdat je niet weet waar die eerder genoemde trein naartoe gaat. Gaat hij naar het noorden of naar het zuiden? Het zou allebei zomaar eens het geval kunnen zijn. You Were Never Really Here is bikkelhard, beklijft als een bezetene en is ook gewoon erg vaag. Positief vaag, want moet je echt altijd alles weten? Nee hoor, je mag jezelf best wel eens laten verrassen!

Regisseur: Lynne Ramsay
Cast: Joaquin Phoenix | Ekaterina Samsonov | Alessandro Nivola | John Doman
Speelduur: 95 minuten

Share

7 gedachtes over “You Were Never Really Here

  1. Ik heb de drang alles te willen weten nooit begrepen. Niets is vermoeiender dan een film die alle antwoorden al geeft voordat de vragen überhaupt gesteld zijn;)

  2. Zou het meer zelf interpretabel ipv vaag noemen 😉 Maar wat een dijk van een film en een performance. Deze eindigt waarschijnlijk hoog in m’n eindejaarslijst.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.