You Resemble Me

recensie You Resemble Me

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm You Resemble Me gaat over Hasna, die haar jongere zusje moet beschermen tegen misbruik. Die ervaring neemt ze de rest van haar leven mee. Wat wij van You Resemble Me vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Amer Hasna is nog een jong meisje als ze haar zusje al moet beschermen tegen misbruik. Dat klaatste zorgt ervoor dat Amer dit altijd met haar meedraagt. Ze groeit op tot een jonge vrouw, waarbij ze het moeilijk vindt om haar identiteit te vinden. Haar verleden blijft haar achtervolgen.

Ons eindoordeel?

You Resemble Me is een Franse dramafilm, maar zowel Amerika als Egypte dragen ook hun steentje bij aan het geheel. Dat is niet geheel toevallig, want deze film is gebaseerd op waargebeurde verhalen van Amer zelf, die men meer dan 300 uur heeft geïnterviewd. Ga er maar aan staan. Dina Amer vertaalde dit door in deze film met een duidelijke boodschap, waarvan Spike Lee (Do the Right Thing, 1989), Spike Jonze (Her, 2013), Riz Ahmed (Sound of Metal, 2019) en Alma Har’el (Honey Boy, 2019) de producenten zijn. Weet je als kijker ook meteen wat je in huis haalt!

Als er iets duidelijk blijkt uit deze sterk opbouwende film, is dat luisteren zo belangrijk kan zijn. Essentieel misschien wel, waardoor je grote problemen in de toekomst kunt voorkomen. Duidelijk te zien is de radicalisering, die er niet van vandaag op morgen was. Nauwgezet is een verhaal geconstrueerd dat enerzijds ingaat op de radicalisering, maar grotendeels op de menselijke kant van zo iemand. Gezien willen worden! Niet als allochtoon, niet als Française, maar als mens. Niet als iemand die moeilijk doet, maar als iemand die pijn lijdt. Tijd is waar het aan ontbreekt in onze steeds sneller draaiende maatschappij. De mens staat steeds minder centraal.

Medelijden krijg je niet, maar je weet wel waar het vandaan komt. Houding en gedrag is dan zo belangrijk, vooral na zo een jeugd. Begeleiding in de juiste fase van iemands leven is essentieel. En de juiste familieleden, zo blijkt, al heb je daar natuurlijk geen keuze in. Die moeder bijvoorbeeld, die had überhaupt geen moeder mogen zijn. Dat had ook al een hoop gescheeld. Als kijker zul je gaandeweg ook wel veel herkennen. Van de achterstallige en totaal genegeerde banlieues tot de voetbalhelden van Frankrijk van weleer. Om maar te zwijgen over het nooit te vergeten einde. Alles heeft een kop en een staart. Het echte aangrijpende ontbrak, maar de boodschap staat als een huis. Net als de filmtitel!

You Resemble Me kent is een nauwgette en op waarheid gebaseerde reconstructie met een sterke opbouw. De menselijke kant laten zien van iemand die men niet ziet staan en daardoor een andere weg inslaat dan de maatschappij van haar verwacht.

Regie: Dina Amer
Cast: Lorenza Grimaudo |
Ilonna Grimaudo | Mouna Soualem | Sabrina Ouazani | Dina Amer
Speelduur: 90 minuten
Releasedatum: 23-11-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.