Yesterday

recensie Yesterday

De romantische komedie Yesterday gaat over Jack, die tijdens een wereldwijde stroomuitval een ongeluk krijgt. Niemand kent daarna The Beatles nog, iets waar hij als niet doorgebroken artiest gebruik van maakt. Wat wij van Yesterday vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Wat als The Beatles nooit zouden hebben bestaan? Ondenkbaar, toch? Niet in de wereld van Jack, die tijdens een wereldwijde stroomuitval een ongeluk krijgt. Niemand blijkt daarna dus The Beatles te kennen, op Jack na. Hij besluit de nummers uit te brengen en wordt een wereldster. En zoals bij vele wereldsterren, trekt iedereen aan je. Zijn beste vriendin en voormalig manager wil inmiddels wel meer dan alleen vriendschap, maar de vraag is of nieuwbakken wereldster Jack dat ook nog wil.

Ons eindoordeel?

The Beatles, wij luisteren er zeker wel eens naar. Wie niet zou je haast denken. Ieder liedje kun je meezingen of op zijn minst mee neuriën. Iedereen kent ze in ieder geval wel. Dat het zolang heeft geduurd dat iemand met het idee kwam dat The Beatles nooit hebben bestaan en dat te verwerken in een film, is wat dat betreft bijzonder. Net als het briljant bedachte scenario dus. Simpel bedacht, maar zoals zo vaak het geval is, verzin het zelf maar eens.

De film zelf is een typisch romantische komedie, die slim gebruik maakt van het merk The Beatles. Nog niet eens zo erg als je het ons vraagt. Kijkend in de bioscoopzaal, zaten er ook veel jongere mensen. Tieners zelfs. Soms op eigen gelegenheid, maar ook onder begeleiding van ouders. Wat mooier dan op deze manier kennismaken met The Beatles. Want in Yesterday hebben The Beatles nooit bestaan, maar voor heel veel jeugd vandaag de dag ook niet. De film is dus een goede leerschool of een eerste kennismaking met The Beatles. Daarnaast schopt de film duidelijk tegen het wereldje van de muziekwereld aan.

Het liefdesverhaal in de film zelf is voorspelbaar, zoals zo vaak bij dit soort films. Kijk de trailer en je hebt het eerste uur van de film ook gezien. De trailer werkt in dit geval perfect, want de film trekt volle zalen. De marketingafdeling van de filmstudio zal in ieder geval tevreden zijn. En wat wil je ook, het is een feelgood film over muziek. Over The Beatles zelfs. Wie wil zo een film nou niet zien? Leuke humor met veel herhaling die overigens niet storend is. Alleen het liefdesverhaal dus wel, dat mierzoet is.

Yesterday is een voorspelbare romantische komedie met een briljant bedacht scenario. Een scenario dat misschien nog wel waar ook is vandaag de dag, want welke tiener kent The Beatles eigenlijk? Wil je nog meer weten over The Beatles, kijk dan de documentaire The Beatles: Eight Days A Week.

Regie: Danny Boyle
Cast: Lily James, Himesh Patel, Ed Sheeran, Kate McKinnon
Speelduur: 117 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.