Years and Years

recensie Years and Years

De komische dramaserie Years and Years gaat over een diverse familie uit Manchester. De start van een politieke loopbaan van een populistische politica verandert ook hun leven voorgoed. Wat wij van Years and Years vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een diverse familie uit Manchester is erg hecht. Ze bespreken alles met elkaar. Relaties, financiën en zeker ook de politiek zijn dingen die op tafel komen. De maatschappij verandert zo snel, dat die maatschappij op iedereen invloed heeft. Een populistische politica trekt tegelijkertijd de aandacht, iets wat de volgende vijftien jaar van hun leven mede bepaalt. En verandering is in het geval van de familie goed, maar tegelijkertijd ook niet goed.

Ons eindoordeel?

We zien in Years and Years een dystopische wereld die toch verdomd echt lijkt. De serie maakt ons dan ook wel angstig, want het is allemaal zo realistisch wat je ziet. Echt eng, waarbij vooral het einde van aflevering 1 toch even uit het raam kijkt. Zo indrukwekkend eng is dat einde.

We moeten eerlijk zijn, want daarna hadden we die lijn graag doorgetrokken gezien. Dat is niet gelukt, maar dat betekent niet dat de overige vijf afleveringen niet goed zijn. Verre van zelfs, want die zijn erg goed. Het scenario zit goed in elkaar. Over alles is tot in detail nagedacht. Aflevering 1 is gewoon buitencategorie, dat is het. En als we kijken naar de cast en personages, dan hebben ze ook daar ook over nagedacht. Die is zo divers, dat er geen speld tussen te krijgen is.

De serie is ook typisch Brits met een dystopische twist. Voor ons betekent dat, dat drama en humor hand in hand gaan. Er mag gehuild worden, maar zeker ook gelachen. En er is dus kritiek op de maatschappij. Altijd, overal. Laat het dan ook een waarschuwing zijn, lijkt de boodschap. De serie neemt de huidige maatschappij bijna op de hak. Of helemaal.

Tot slot de score van Murray Gold. Die score is, mede in combinatie met de beelden die je dan ziet, erg sterk en angstaanjagend. Zetten ze die score in dan geeft je dat meteen een beklemmend gevoel. Klasse gedaan. Om over Emma Thompson maar te zwijgen, want die speelt de pannen van het dak als populistisch kutwijf.

Years and Years is een dystopische serie die toch wel verdomd realistisch overkomt. Typisch Brits ook, dus drama en humor zitten erin. Krijg je er uiteraard ook gratis maatschappijkritiek bij, want dat hoor zo. Laat deze serie een waarschuwing zijn voor ons allen. En wie weet komt er wel een tweede seizoen!

Regie: Lisa Mulcahy | Simon Cellan Jones
Cast: Emma Thompson | Anne Reid | Dino Fetscher | Jade Alleyne
Speelduur: 1 seizoen (6x 60 minuten)

Share