Yannick

recensie Yannick

Waardering: 2.5 uit 5.

De komische dramafilm Yannick gaat over een man die een theatervoorstelling bezoekt, maar totaal niet gecharmeerd is van wat hij ziet. Hij neemt vervolgens het woord, waarna de avond een wending neemt. Wat wij van Yannick vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Yannick bezoekt op een vrij genomen dag een theatervoorstelling. Hij was een uur onderweg om er te komen en verwacht dan ook een leuke avond te hebben. Dat heeft hij niet. Het valt hem zo tegen dat hij de voorstelling onderbreekt en het woord neemt. Uiteraard is niet iedereen daar van gediend, maar daar heeft hij zelf wel een oplossing voor.

Ons eindoordeel?

Bij films van Dupieux heb je altijd twee zekerheden. Ze zijn droogkomisch én de film is voorbij voordat je het weet. Zo ook in Yannick, die met een lengte van 67 minuten zelfs kort te noemen is. En toch voel het als een lange zit, ondanks de korte speelduur. De film is dit keer namelijk eerder flauw dan droogkomisch, waardoor het langdradig overkomt. Alsof de film zelf binnen een dag is bedacht en verfilmd (low-budget is hij zeker), dus eigenlijk een beetje zoals we in het verhaal zelf zien.

Gewaagd is het zeker wat je ziet. Buiten de kaders treden met een film die eigenlijk de elite aanvalt. Noem het satire, op een artistiek bedoelde manier. Gezien de aanslag op Bataclan wellicht onhandig (Moskou kon men nog niet weten), maar ook daar komt de artistieke vrijheid weer om te hoek kijken. Je vraagt je wel vaak af of er een addertje onder het gras zit, in het verhaal.

Yannick is niet de beste film van Dupieux. Een film die satirisch is, erg kort duurt, maar lang aanvoelt door de flauwheid. Op het begin van de film was die flauwigheid nog leuk, maar naarmate het einde vordert, is het dat niet meer.

Regie: Quentin Dupieux
Cast: Raphaël Quenard, Pio Marmaï, Blanche Gardin, Sébastien Chassagne
Speelduur:
Releasedatum: 5-4-2024 (exclusief op MUBI)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.