Yab Yum

recensie Yab Yum

De documentaire Yab Yum gaat over het gelijknamige gesloten legendarische bordeel in Amsterdam. Een bordeel waar iedereen anoniem zijn gang kon gaan, maar daardoor ook zijn eigen ondergang tegemoet ging. Wat wij van Yab Yum vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Het meest legendarische bordeel van de wereld stond gewoon in onze hoofdstad. De naam: Yab Yum. Alweer ruim tien jaar geleden moest dit exclusieve en niet voor iedereen te betalen bordeel haar deuren sluiten vanwege aanhoudende dreiging vanuit het criminele circuit. Oud medewerkers delen weemoedig hun verhaal, maar doen een paar boekjes open.

Ons eindoordeel?

Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die Yab Yum niet kennen, of je moet bij de generatie Z horen. Zo niet, kijk vooral deze sfeervolle maar ook thrillerachtige documentaire en je bent helemaal bij. Niet heel raar dat die tent gesloten is, maar wel heel spijtig natuurlijk. Vooral als je alle smeuïge verhalen zo aanhoort. Oud-medewerkers blikken met weemoed en angst terug.

En die verhalen die je hoort zijn mooi, grappig, maar zitten ook vol emotie. Zelfs tien jaar na sluiting nog! Zo is het mooi hoe ze de barmannen selecteerden. Daar zit echt een gedachte achter. Die mannen zelf brachten overigens ook wat jus mee, want die verhoogden de sfeer. Een sfeer waaraan menig rijke stinkerd wilde ruiken – en likken waarschijnlijk. Net als dat hele voetbalelftallen er kwamen. Alles in anonimiteit en discreet, want namen worden nooit gegeven, slechts bij uitzondering. En het was dus zeker niet altijd hosanna, want ondertussen heerste er veel angst. Zelfs zoveel dat de nu geïnterviewden nog steeds terughoudend zijn in hun antwoorden. Enkel Klaas Wilting laat het achterste van zijn tong zien, maar dat is gezien zijn verleden misschien ook niet raar. De discretie zorgde er uiteindelijk voor dat het bordeel zijn eigen ondergang tegemoet ging.

Opvallend was hoe het management – dat er nog steeds goed bij lijkt te zitten – het allemaal wel prima leken te vinden, die veranderende sfeer. Zolang er maar werd betaald. Money talks! Ondertussen hadden de barmannen, uitsmijters en meisjes het zwaar. De criminaliteit nam het over, waarna het gedaan was met het bordeel, op last van justitie.

In Yab Yum zien we tien jaar na sluiting oud-medewerkers van het bordeel aan het woord. De weemoed overheerst, maar de angst is zeker van de gezichten af te lezen. Dat heeft dan ook geresulteerd in een sfeervolle maar ook thrillerachtige documentaire.

Regie: Anna Maria van ‘t Hek
Cast: –
Speelduur: 75 minuten
Releasedatum: 25-2-2021 | VOD via Picl en Vitamine Cineville

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.