Xiao Mei

recensie Xiao MeiHet mysterie Xiao Mei gaat over een jonge verkoopster. Ze verdwijnt van de een op de andere dag en laat een leegte achter bij haar naasten. Wat wij van Xiao Mei vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Xiao Mei is en jonge meid die verkooptster is. Ze leidt een onbelangrijk leven, maar na haar verdwijning laat ze toch een leegte achter. Haar huisbaas, haar ex-vriend, haar broer, haar baas, de zakenman met wie ze in een auto-ongeluk terechtkwam en nog vier personen. Allemaal gaan ze verder zonder Xiao.

Ons eindoordeel?

Xiao Mei is een film waarin we de hoofdpersoon niet of nauwelijks zien en horen. Dat is redelijk uniek te noemen. En toch komen we in de loop van de film meer over haar te weten. Zeker niet alles, maar dat hoeft ook niet. Doordat de verschillende personages iets over haar vertellen, weten we in de basis wie Xiao is. Ze komt er als persoon goed vanaf, maar zodra er drugs in het spel is, transformeert ze. Ze lijkt zichzelf niet meer. Dat is dus wat drugs met je doet. Het verandert je.

De film is dus uniek en staat ook open voor interpretatie. Verwacht geen uitgewerkt script en verwacht zeker ook geen antwoorden op al je vragen. Het mooie is dat de personages rechtstreeks tot jou als kijker lijken te spreken. Ze beantwoorden vragen die je al aan jezelf stelt. Als we toch een puntje van kritiek hebben, en dat hebben we, dan is het dat Xiao Mei best langdradig is. Negen personages komen voorbij die iets over Xiao vertellen. Bruikbare informatie, maar daardoor soms ook een beetje saai.

De negen personages zijn wel goed in elkaar verweven in het verhaal. Dat is goed verwerkt door heel simpel de regisseur (dit gokken wij) als interviewer neer te zetten. Een documentaire-achtige opzet heeft de film zo, waarbij je af en toe eerdere locaties herkent van andere personages. Filmisch ook zeer fraai.

Xiao Mei is uniek omdat we de hoofdpersoon bijna niet zien of horen, maar toch meer over haar te weten komen. Alles? Nee, zeker niet, maar dat zou ook niet bij deze film passen.

Regie: Maren Hwang
Cast: Cincin Jao | Samantha Shu-Chin Ko | Kuan-Ting Liu 
Speelduur: 95 minuten

Share

3 gedachtes over “Xiao Mei

  1. M’n recensie staat straks ook online, maar deel jullie mening. Had tegen het einde wel moeite om nog gefocust te blijven en alhoewel ik het normaal niet erg vind als er vragen open blijven…in dit geval voelde ik toch wel wat frustratie

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.