Wonder

recensie Wonder

De dramafilm Wonder gaat over August, die vanaf zijn geboorte een gezichtsafwijking heeft. Nadat hij jarenlang thuis door zijn moeder is onderwezen, gaat hij voor het eerst naar een echte school. Wat wij van Wonder vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

August heeft jarenlang thuis les gekregen van zijn moeder. Waarom? Omdat hij met een gezichtsafwijking heeft. Die afwijking zorgt voor de nodige angst bij zijn ouders. Helemaal als hij naar een echte school gaat. Want zal hij wel geaccepteerd worden? Kinderen kunnen tenslotte zo recht voor de raap zijn.

Ons eindoordeel?

Owen Wilson als vader in Wonder laten spelen, was verreweg de beste keuze in deze film. Die man heeft bij ons in ieder geval een hoge gunfactor, hij kan acteren en is zo aimabel als het maar zijn kan. Precies zoals de rol als vader van August dus. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Julia Roberts, die ook goed speelt. En dat de grime geweldig was, bleek wel. Onze eigen Arjen Tuiten was namelijk genomineerd voor een Oscar, omdat hij de grime deed voor Mandy Patinkin (August). Hadden ze een jongetje laten acteren met deze echte afwijking, dan was de film hoger in aanzien gekomen bij ons. Dat dan weer wel. Want die zijn er toch wel?

We waren een beetje huiverig voor deze film. Want zal hij niet ontzettend voorspelbaar zijn? Meestal weet je bij dit soort verhaallijnen namelijk wel hoe een film gaat lopen. En ja, zo gaat het ook. En nee, dat was helemaal niet vervelend. Een lieve film, waarbij je opgaat in het verhaal en August in je hart sluit. Medelijden hadden we niet. Heel simpel, omdat August eigenlijk staat voor ons allemaal. Iedereen heeft wel iets wat hem of haar mankeert. Alleen bij august is het overduidelijk. Dat is dan juist ook zo goed aan deze film. Omdat August staat voor iedereen, herkent iedereen zich ook een beetje in het verhaal. Pesten en gepest worden, vriendjes maken en weer verliezen, thuis je plekje zoeken, maar uiteindelijk dat zelfvertrouwen dat maar blijft groeien. Al die wijze levenslessen zijn onbetaalbaar.

Op de zijlijn zijn de verhalen van vader, moeder en zus ook interessant. Mensen die geen fysieke afwijking hebben, maar op hun eigen manier ook te maken hebben met problemen en onzekerheden. Die problemen zie je dus niet, maar zijn er wel. Onzekerheden die iedereen dus gewoon heeft. Zo menselijk allemaal. Dat konden wij dan ook zo waarderen in deze film. Niet alleen August zijn onzekerheden zijn belangrijk, maar ook die van anderen.

Wonder is een lieve film die als dramafilm is bestempeld, maar op het einde van de rit gewoon een feelgood-film is. We like feelgood-films, dus we like Wonder. Go August!

Regie: Stephen Chbosky
Cast: Julia Roberts | Mandy Patinkin | Owen Wilson | Jacob Tremblay
Speelduur: 113 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.