Wolfwalkers

recensie Wolfwalkers

De animatiefilm Wolfwalkers gaat over Mheb, die met wolven kan praten, erin kan veranderen en wonden kan helen. Mheb sluit een vriendschap met stadsmeisje Robyn, wiens vader juist de wolven wil doden. Wat wij van Wolfwalkers vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Wolfwalkers zijn mensen met rood haar, fonkelende ogen en hebben de gave om met wolven te kunnen praten. Daarnaast kunnen ze zelf in een wolf veranderen en wonden genezen. Mebh is zo een meisje die dat kan. Robyn is met haar vader naar Ierland afgereisd om onder Lord Protector te dienen. Die wil alle wolven dood hebben, zodat het bos kan worden platgebrand. De vader van Robyn krijgt de opdracht de wolven te doden en Robyn wil daarbij helpen. Al snel komt ze Mebh tegen en komt ze erachter dat datgene wat haar vader doet niet goed is.

Ons eindoordeel?

Zij tegen wij en wij tegen zij. Dat klinkt best herkenbaar in onze huidige maatschappij. In Wolfwalkers zien we die tegenstelling ook, waarbij de wolven in dit geval de onderdrukten zijn. Ze kunnen zich alleen maar verweren door zich te verdedigen. En verdedigen kan soms alleen door aan te vallen. Maar ja, ze worden dan ook in een hoekje – van het bos in dit geval – gedreven. Op zich wel logisch dus, dat ze zich verdedigen.

De plaats waar het zich afspeelt is geen fictieve plaats. Kilkenny is namelijk de Ierse plaats waar de animatiestudio Cartoon Saloon zich bevindt. Zij hebben deze mooi geanimeerde en magische handgetekende film grotendeels geproduceerd, maar zijn ook verantwoordelijk voor Song of the Sea, The Secret of Kells en The Breadwinner.

Wij hebben zeker een traantje gelaten bij deze ontroerende film. Je omarmt Robyn al redelijk snel door haar verleden, waardoor je jezelf gemakkelijk in haar kunt inleven. Datzelfde geldt voor het wolvenmeisje. Lord Protector haten was dan weer niet moeilijk, helemaal niet als hij als een dictator met Trumpiaanse trekjes regeert.

De speciaal voor deze film en door Bruno Coulais geschreven muziek is typisch Iers, soms Keltisch. Je waant je daadwerkelijk daar door de muziek. Dat Aurora een nummertje meezong helpt ook wel. Running With the Wolfs is niet voor deze film geschreven, maar lijkt dat wel.

Wolfwalkers is een animatiefilm voor jong en oud, mede door de goede en duidelijke boodschap. Luister naar elkaar en staar je niet blind op één iemand. Mooie muziek ook, waardoor je de tranen wat gemakkelijker kunt laten gaan. Voor ons de beste animatiefilm van het jaar, waarbij we moeten toegeven dat wie die niet veel hebben gezien dit jaar.

Regie: Tomm Moore | Ross Stewart
Cast: Honor Kneafsey (stem) | Eva Whittaker (stem) | Sean Bean (stem)
Speelduur: 100 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.