Winter Sleep

Winter Sleep

Twee jaar geleden zagen wij de Turkse dramafilm Winter Sleep, waar wij een recensie over schreven in steekwoorden. Deze recensie gaan wij nu herzien, aangezien wij hem nogmaals gezien hebben, er nu een totaal andere mening over hebben en de 5 beperkingen blogathon ons hier de gelegenheid voor geeft. Onze uitgebreide C-recensie lees je hier!

Het verhaal

Aydin is een lokale beroemdheid die tegenwoordig een hotel runt met zijn veel jongere vrouw Nihal, daar waar hij in het verleden nog acteur was en stukjes voor de krant schreef. Aydin is een man die goed opgeleid is en altijd zijn mening wel kwijt wil. Zijn vrouw, zijn zus, hotelgasten, ze moeten er allemaal aan geloven. Aydin gaat de discussie in ieder geval niet uit de weg. Ook wil hij nog graag een boek schrijven over het Turkse theater. Kan hij diep in de Turkse hooggebergte zijn ei wel kwijt?

Ons einsoordeel?

Als je van diepgang houdt, ben je bij Winter Sleep aan het goede adres. Winter Sleep gaat namelijk om diepgang en laat je nadenken over het leven. En dan heb je helemaal geluk dat je daar meer dan 3 uur van kunt genieten.

Keuzes maken

Maar waarom dan? Aydin is een man die eigenlijk heel inspirerend is en je doet beseffen dat je je eigen keuzes soms beter moet afwegen. Kijk maar naar hem zelf. Een man die successen had (kunnen hebben) en nu in de hooggebergten een hotel runt. Is dat dan wat je voor ogen hebt? Denk na over de keuzes die je maakt, ook al moet je soms risico’s nemen. Toon lef, ga ervoor! Winter Sleep kan volgens ons dan ook met recht als een nadenker worden betiteld.

Boeiende scènes

Ondanks de lange en trage scènes kun je toch spreken van boeiende scènes. Hoewel Aydin emotieloos lijkt, is hij dat verre van. Hij spreekt met zijn woorden, daar waar zijn vrouw dat niet doet. Die tegenstelling is mooi in beeld gebracht. Ook de strijd met zijn zus is fraai verfilmd. De één vindt misschien dat hij altijd het laatste woord wil hebben, waar de ander vindt dat hij juist opkomt voor zijn idealen en zijn eigen gedachtegang. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Niet alleen als je zijn vrouw of zus bent, maar ook als kijker.

Landschap

Overigens is het prachtige landschap ook zo mooi in beeld gebracht. De intredende winter had niet beter kunnen verbeeld. Mooie hoge bergen met daar tussen in een pittoresk hotel.

Zo zie je maar weer dat een film nogmaals te kijken je totaal andere inzichten kan geven. Mensen gaat dat zien, want Winter Sleep is in 2014 geheel terecht de winnaar geworden van de Gouden Palm in Cannes.

Regisseur: Nuri Bilge Ceylan
Cast: Haluk Bilginer | Ayberk Pekcan | Demet Akbag
Speelduur: 196 minuten

Share

9 gedachtes over “Winter Sleep

  1. Hoi, ik heb de film toevallig ook gezien, en ik vond het wel een mooie film. Overigens ben ik ook wel een beetje fan van Nuri Bilge Ceylan, de regisseur van deze film. Zijn mooiste film vind ik “Wolken in mei”. Groetjes, Erik

      1. Hoi, ik heb even bij IMDB gekeken om mijn geheugen op te frissen. “Wolken in mei” is een film in een film waarbij een regisseur gevolgd wordt die naar het platteland gaat om met de bewoners daar een film te maken. Als in al zijn films is het tempo van de film traag, met mooie beelden en relatief weinig dialogen. Je moet er een beetje van houden wat ik blijkbaar wel en jij niet doet. Als je niets aan “Wintersleep” vindt, dan vermoed ik dat zijn overige werk je ook niet zal aanspreken. Groet, Erik

  2. Het is een overtuigende recensie en aangezien ik jullie originele recensie nog goed kan herinneren twijfel ik of jullie ‘m nu echt goed vinden of deze eerste beperking zo goed hebben uitgevoerd 🙂

    1. Hij is zeker echt. Soms kijk je ook echt anders naar een film, vooral als je een ‘opdracht’ hebt meegekregen. Ik snap dat het raar overkomt, maar dat was toch ook de opdracht? Dan is het bij iedereen toch discutabel?

      1. Mooi dan om te zien dat een tweede keer kijken je mening zo verandert heeft. Ik had dat ook met The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Eerste keer vond ik het zo onvolgbaar dat ik ‘m heb afgezet. Maanden later nog een keer gezien en ik snapte niet waarom ik de eerste keer ‘m zo anders had ervaren.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.