Winter After Winter

recensie Winter After Winter

De dramafilm Winter After Winter gaat over Lao Si, een Chinese man met drie zoons. Hij wil zijn bloedlijn voortzetten, maar de bezetting door de Japanners en zijn zonen maken dat niet zomaar mogelijk. Wat wij van Winter After Winter vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De film speelt zich af in 1944, als Japan Mantsjoerije – het noordoosten van China – bezet heeft. Japanners zoeken daar dwangarbeiders. Lao Si is een Chinese man die het belangrijk vindt dat de bloedlijn wordt voortgezet. Hij vraagt zijn jongste zoon om zijn schoonzus Kun zwanger te maken. Zijn andere zoon is namelijk gevlucht en weer een andere zoon is impotent. Maar op het moment dat nemen de Japanners zijn enige twee nog aanwezige zoons mee. Zeven maanden later keert de jongste zoon terug, zonder dat zijn vader het weet. Hij verstopt zich bij Kun, die alsnog zwanger van hem raakt. Als diezelfde Kun wordt uitgehuwelijkt, en zijn gevluchte zoon ook weer terugkeert, zijn de complicaties niet te overzien.

Ons eindoordeel?

Filmisch is Winter After Winter zo mooi, puur alleen al door het zwart-wit gebruik. Zwart is nog zwarter dan de zwartste ziel die er is op aard. Daarnaast lijk enkel gebruik te zijn gemaakt van natuurlijk licht, aangevuld met het licht van kaarsen. Het zwarte staat misschien ook wel symbolisch voor de donkere tijden waarin ze leven. 

Een bezetting is niet niks, ook al doet de film er nog best luchtig over. Het zet de bezetting in een ander daglicht. De problemen van het niet hebben van een kleinzoon lijken erger dan de bezetting zelf. Hij doet er veel aan om die kleinzoon te krijgen. Hij vergeet alleen dat het geen vanzelfsprekendheid is. Helemaal niet met drie op zijn zachts gezegd markante zoons. Als de personen om je heen ook al zo markant zijn, dan is het eigenlijk niet zo verwonderlijk dat de vader ook een beetje raar is.

Een perfecte combinatie ook tussen drama en humor. Heel subtiel is die humor verwerkt en nergens overdreven. Misschien hoort dat ook een beetje de cultuur daar, maar wij konden er wel om lachen. Dat lachen doorbrak ook de serieuzere zaken. 

Winter After Winter is filmisch zeer fraai, kent een prettig verloop en is bij tijd en wijlen ook nog eens grappig. Een verrassend goede film!

Regie: Xing Jian
Cast: Yan Bingyan | Gao Qiang | Liu Di | Yang Fan | Zhang Zhiyong | Hibino Akira
Speelduur: 119 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.