Wil

recensie Wil

Waardering: 3 uit 5.

De drama- en oorlogsfilm Wil gaat over een hulpagent die in 1942 in Antwerpen op jacht moet naar Joden. Tegelijkertijd zit hij ook in het verzet en is ook nog eens verliefd. Wie te redden? Wat wij van Wil vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 zijn Wil en Lode hulpenagenten, die in Antwerpen verblijven. Van de bevelhebbers moeten ze op jacht naar Joden. Dat staat ze flink tegen, want ze steunen ook het verzet. Tegelijkertijd valt Wil voor Yvette, die dan weer de zus van Lode is. Zijn gedachtes doen rare dingen wat er voor zorgt dat hij keuzes zal moeten maken. Want hoe kun je jezelf, de Joden en ook nog je geliefde redden van de Nazi’s.

Ons eindoordeel?

Kijk eens aan, Tim Mielants – je weet wel van het droogkomische De Patrick (2019) – brengt met Wil zijn nieuwste film. Waar hij in zijn voorgaande film al flink wat bekende namen wist op te trommelen, doet hij dat in deze fraai ogende oorlogsfilm nog een keer dunnetjes over.

Een fraaie film dus, met veel donkere kleuren, aangevuld met vaak een warme gelige, oranje gloed. Men filmt ook op een indringende manier, door volle bak op de hoofdpersoon in te zoomen, waarbij men af en toe ook de fish-eye techniek toepast. Alles om de kijker dicht op de huid te laten zitten. Dat lukt weliswaar, maar het oogt ook wat gemaakt. Te gemaakt. Dat komt door het toch ook wel clichématige verhaal. Wat is nu belangrijk in het verhaal? Dat hij hulpagent is, zijn liefje of het redden van Joden? Dat laatste lijkt me, maar dat komt niet altijd uit de verf, mede door de zijverhalen waarbij je veel zelf moet invullen.

Laten we hopen dat dit nooit meer gebeurt, begrijp me goed. De meedogenloosheid die je ziet, mis je alleen op de momenten dat het moet. De bezetters zijn namelijk niet voor iedereen even meedogenloos. Dat is niet altijd te begrijpen. Het heftige einde (pak hem beet de laatste 10 minuten) is overigens zeer overtuigend en tegelijkertijd aangrijpend, op meerdere momenten. Welke keuze zou jij maken? Dat is vooraf niet te bepalen.

Wil is een fraaie film, waarbij men dicht op de huid filmt. Indringend, meedogenloos (niet op de momenten dat het moet) en tegelijkertijd ook clichématig. Wat een heftig en aangrijpend einde!

Regie: Tim Mielants
Cast: Stef Aerts | Matteo Simoni | Annelore Crollet | Pierre Bokma | Karina Smulders | Jan Bijvoet
Speelduur: 113 minuten
Releasedatum: 28-9-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.