White Berry

recensie White Berry

De dramafilm White Berry gaat over de 17-jarige Grace, die albinisme heeft. Ze ontvluchtte daarom Burundi op jonge leeftijd en worstelt nog steeds met haar identiteit. Kaya brengt daar verandering in. Wat wij van White Berry vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Grace is een 17-jarige, die op 5-jarige leeftijd met haar moeder en broertje Burundi is ontvlucht naar Rotterdam. De reden daarvoor is dat zij een albino is, waardoor ze op haar pigmentloze huid joegen. Ze staat op het punt van afstuderen, iets wat voor haar familie veel waarde heeft. Als ze Kaya en haar vriendinnen ontmoet, verandert er wel iets voor haar, want in haar ziet ze iemand die ze ook wil zijn. Dat is wel lastig, want haar zelfbeeld is door haar aandoening niet zo positief.

Ons eindoordeel?

Sia Hermanides debuteert met White Berry, iets wat ze verdienstelijk doet. Ze heeft daarbij kunnen putten uit de verhalen van hoofdrolspeelster Latifa Mwazi (Grace), die haar ervaringen heeft gedeeld. Hoewel Latifa uit ervaring put, was het acteren niet altijd overtuigend.

Ik heb de ballen verstand van rap, maar de nummers die te horen zijn, klinken lekker in het gehoor. Straattaal, verweven in rap. Ook in de beelden komt dat terug, want de film is voor Nederlandse begrippen best wel rauw. Dat past bij het milieu waarin Grace zich bevindt, waarbij het overduidelijk is dat de familie het niet breed heeft. Helemaal met een achtergrond als vluchtelingen uit Burundi, geeft dat de film kracht mee. Op het einde verandert dat beeld wel (meer kleurijk), maar ook dat is passend bij de ontwikkeling die Grace doormaakt in haar leven.

Coming of age druipt dan ook van deze film af. Je ziet de worsteling, waarbij enerzijds haar albinisme een rol speelt, maar nog meer de verwachtingen die haar familie van haar heeft. Niet geaccepteerd voelen thuis, maar ook niet op school, doet je keuzes maken. Keuzes waar je wellicht helemaal niet achterstaat, maar waardoor jij als persoon wel groeit. Levenservaring noemen we dat, iets wat onmisbaar is in het leven. Je zult ook lief voor jezelf moeten zijn. Wat dat betreft was de spiegel in de film goed uitgekozen.

White Berry maakt gebruik van echte gebeurtenissen, die hoofdrolspeelster Latifa Mwazi meeneemt naar het scherm. Niet altijd even overtuigend acteerwerk, maar de wijze levenslessen van deze coming of age zijn duidelijk. Daarnaast oogt de film lekker rauw, wat past bij het verhaal.

Regie: Sia Hermanides
Cast: Latifa Mwazi | Emmanuel Ohene Boafo | Joyeuse Musabimana
Speelduur: 89 minuten
Releasedatum: 4-8-2022

Share

Een gedachte over “White Berry

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.