Whispering Mountains

recensie Whispering Mountains

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Whispering Mountains gaat over een golf aan zelfmoorden onder jongeren in Sri Lanka. De regering wijdt dit aan een virus en gaat over tot rigoureuze maatregelen. Wat wij van Whispering Mountains vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jongeren plegen in Sri Lanka in vele getalen zelfmoord. Dat komt door een virus, aldus de Disease Control Unit, die namens de regering van Sri Lanka spreekt. Genezingsrituelen moeten de oplossing bieden, maar die zijn op zijn zachts gezegd rigoureus. Handlangers van de regering voeren de opdracht uit.

Ons eindoordeel?

Een beetje vreemd, een beetje lekker en ook niet helemaal tot op de bodem uitgewerkt. Dat is wat Whispering Mountains is. Wil je een niet alledaagse film, dan is deze thriller nog best interessant.

De waarschuwing vooraf aan de film was best wel slim. Corona kun je namelijk koppelen aan het verhaal. Daar gaat/ging iedereen anders mee om. Door vooraf een waarschuwing te geven, dekken de makers zich in. Toepasselijk is het zeker, helemaal als het gaat om jezelf een spiegel voorhouden. Dat gezegd hebbende, begint de film best wel heftig. Dat blijft heel de film lang zo, maar de makers gaan mijn inziens te snel over naar de ‘rest’ van de film. Een verdiepingsslag was fijn geweest, daar waar je nu best wel wat vragen hebt. De zijdelingse verhalen dragen daar niet bij aan bij. Ze leiden eerder af.

De zwarte humor in combinatie met de cameravoering is bijna altijd raak en geweldig. Net als de luchtige manier van acteren. Hoe de belangrijkste personages omgaan met heel de situatie is sowieso schrijnend. Alsof je een brood bij de bakker koopt en deze later weg gooit, om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Achteloosheid ten top (treffend verbeeld in deze film) in een wereld die steeds meer een consumptiemaatschappij wordt.

Manuwarna laat met zijn debuutfilm Whispering Mountains zien een veelbelovende regisseur te zijn. De uitwerking van het verhaal had beter gekund, maar een beetje vreemd en lekker is de film wel. De zwarte humor en cameravoering is sowieso top!

Regie: Jagath Manuwarna
Cast: Sarath Kothalawala | Dharmapriya Dias | Priyantha Sirikumara
Speelduur: 87 minuten
Releasedatum: vanaf 31-1-2023 te zien op IFFR

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.