Whale Nation

recensie Whale Nation

Waardering: 3 uit 5.

De documentaire Whale Nation gaat over de wereld van de walvissen. Dat zijn ontzettend sociale en leergierige dieren, met oog voor de wereld om hen heen. Wat wij van Whale Nation vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Walvissen zijn buitengewone zoogdieren. Het zijn sociale en leergierige dieren die jaarlijks wereldreizen afleggen, waarbij ze oog voor de wereld hebben waarin ze leven. Op die reizen ontmoeten ze elkaar en leren ze elkaar. Dat alles natuurlijk grotendeels in de machtige oceanen, waarin een wereld schuilgaat waar wij mensen niets vanaf weten. Een documentaire die is gebaseerd op een de gelijknamige bestseller van Heathcote Williams, uit het jaar 1988!

Ons eindoordeel?

Dat walvissen miljoenen jaren geleden nog op land leefden, wist ik al (waar reels op Instagram al niet goed voor zijn!). Dat ze veel meer doen dan alleen maar lukraak rondzwemmen in onze machtige oceanen, weet ik nu ook. Natuurlijk, ergens wist ik wel dat ze niet zomaar wat deden in de oceanen, maar in Whale Nation kom je toch echt veel meer over ze te weten.

Liever kom ik er geen tegen, want naast dat het niet bepaald mooie beesten zijn, zijn ze machtig groot en angstaanjagend, zelfs op het scherm. In de grote oceanen valt dat haast niet op, zo ook te zien is in deze documentaire. De manier van filmen is bijzonder, waarbij men er vaak voor kiest om het beeld om te draaien, alsof we in de belevingswereld van de walvissen zelf zitten. Het water is in dat geval boven, en de lucht (onze wereld), onder. Fraaie (blauwe) maar ook koele beelden, met oog voor detail. Helemaal omdat die onderwaterwereld tot in detail in beeld komt. Ook konden de makers dicht bij de walvissen filmen, met als hoogtepunt het diner, na maanden niets gegeten te hebben.

De keuze voor Tom Waes als voice-over snap ik niet helemaal, daar waar ik de man niet associeer met deze wereld. Freek Vonk was wellicht een betere keuze geweest (misschien was hij wel te duur). Veel weetjes vliegen om je oren, maar over het geheel was de documentaire niet altijd boeiend genoeg. Er zit namelijk redelijk wat opvulbeeld bij.

Whale Nation zit vol met leuke weetjes, maar op het einde van de rit niet boeiend genoeg. Misschien wel omdat het uiteindelijk toch maar ‘gewoon’ walvissen zijn, waar we overduidelijk nog niet genoeg vanaf weten. Ook niet na het zien van deze fraaie documentaire.

Regie: Jean-Albert Lievre
Cast: Tom Waes (Stem)
Speelduur: 82 minuten
Releasedatum: 20-4-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.