Wendy and Lucy

recensie Wendy and Lucy

De dramafilm Wendy and Lucy gaat over Wendy, die met haar hond Lucy naar Alaska reist, op zoek naar werk. In Oregon gaat haar auto kapot en verliest ze ook nog eens haar hond. Een zoektocht begint. Wat wij van Wendy and Lucy vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Wendy is op zoek naar een beter betaalde baan, die ze hoopt te vinden in Alaska. Samen met haar hond Lucy is ze onderweg, als in een klein stadje in Oregon haar auto kapotgaat. Aangezien ze weinig geld heeft, zal ze zuinig moeten zijn met het geld dat ze nog heeft. Ze steelt dan ook eten voor haar hond, maar ze betrappen haar. Haar hond blijft achter en als ze de volgende dag weer vrijkomt, blijkt Lucy weg. Op zoek naar Lucy is ze afhankelijk van de behulpzaamheid van de inwoners van het stadje.

Ons eindoordeel?

Mijn handjes gaan in de lucht voor Michelle Williams in Wendy and Lucy. Een film waar de armzaligheid van afspat. Wel grappig overigens dat de hond Lucy ook in Old Joy al voorbij komt, met precies dezelfde naam – ook wel logisch, anders luistert ze natuurlijk niet. Het is ook echt dezelfde hond, of mijn ogen moeten mij bedriegen. Beide films staan los van elkaar, maar Lucy komt dus wel terug – Will Oldham overigens ook, maar hij heeft wel een andere (kleine) rol.

Verhuizen omdat je geldnood hebt en jezelf dan ongewild in de nesten werken is ook niet zo slim. Of dat allemaal terecht is of niet zal je nooit weten, maar het zit ook echt niet mee voor Wendy. Op zoek naar geld, op zoek naar een betere toekomst, maar dan moet je wel op een plek komen om geld te kunnen verdienen. Een zorgvuldig bijgehouden lijstje met nog beschikbaar geld is tekenend voor de nood. Dat doe je alleen als je wilt overleven. Als je weet dat je niet meer kunt uitgeven dan je hebt. En als je uiteindelijk ook nog eens een niet te maken keuze moet maken, dan weet je dat de nood echt hoog is. Op zoek naar een toekomst, maar dan ondertussen wel een belangrijk stukje verleden achterlaten.

Poeh, ga er maar aanstaan. De wanhoop is dan ook duidelijk te zien en af te lezen en zien aan Wendy. Zo vroeg ik mij ook constant af wie Wendy nu echt is. Ze komt daar in dat stadje, waar haar auto kapot gaat en ze ook nog eens haar hond kwijtraakt. Het zit haar niet mee. Ze lijkt ook te vluchten voor iets. Doordat je niet heel veel weet over Wendy heb je als kijker wel minder binding. Het zijn vooral haar handelingen waar je iets van vindt. En van alle mensen om haar heen. De ene zit vol liefde en de andere interesseert de medemens helemaal niets. Net het echte leven dus weer, want de gewone (hardwerkende) mens staat centraal.

Wendy and Lucy is een film over wanhoop. Op zoek gaan naar een betere toekomst, maar ondertussen wel je verleden achter je laten. Je moet keuzes maken, maar of dat de goede zijn weet je nog niet. De geschiedenis kun je tenslotte schrijven, maar je toekomst niet.

Regie: Kelly Reichardt
Cast: Michelle Williams | Wally Dalton | Will Patton | Will Oldham
Speelduur: 80 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.