Weldi

recensie Weldi

De dramafilm Weldi gaat over Sami. Een jongen met een goede toekomst, in tegenstelling tot zijn ouders. Alles hebben ze voor hem over. Maar dan verdwijnt Sami. Wat wij van Weldi vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sami is de zoon van Riadh en Nazli. Heel hun leven draait om hun zoon, die bezig is om zich voor te bereiden op zijn eindexamens. Een slimme jongen die een goede toekomst voor zich heeft. Alleen jammer dat hij zo last heeft van migraineaanvallen. Al het geld dat Riadh verdient in de haven, gaat rechtstreeks naar de medische onderzoeken voor Sami. Als het dan eindelijk beter gaat, vertrekt Sami met de noorderzon.

Ons eindoordeel?

De regisseur van Weldi is Mohammed Ben Attia. Die kun je nog kennen van Hedi, een dramafilm die ons verdeeld achterliet. De mannelijke Protagonist was destijds in ieder geval onder de indruk. Is deze film van Attia ook zo indrukwekkend?

Indrukwekkend op een andere manier. Want vaak zien we wel films over mensen die radicaliseren, maar in dit geval zien we een andere kant daarvan. Met name het verdriet van een vader, die zijn zoon verliest. De onmacht, het niet begrijpen en toch nog steeds willen dat je zoon thuiskomt. Je ziet het gebeuren en als kijker doe je daar niets aan. Je moet het over je heen laten komen. De pijn spat van het scherm af, waarbij moet worden gezegd dat het acteerwerk van de bovenste plank is. Zowel vader als moeder zijn top.

In de film zit ook wel een mooie quote, die zeer treffend is. ‘Jij wilt niet dat je zoon gelukkig is, jij wilt dat jijzelf gelukkig bent.’ Daar zijn wij het wel mee eens. Want het is toch je zoon die de keuze heeft gemaakt, niet jij. De vader was niet blij met de keuze en gaat dus opzoek naar een oplossing. Naar een beter leven voor zijn zoon. Maar ergens weet hij zelf ook wel dat hij het voor zichzelf doet. Des te pijnlijker om te zien.

Weldi is een film die de andere kant van het radicaliseren laat zien. De kant van de familie, die gebroken en alleen achterblijft en in de nek wordt aangekeken. Want als je zoon slecht is, dan ben jij dat toch ook?

Regie: Mohamed Ben Attia
Cast: Mohamed Dhrif | Imen Cherif | Mouna Mejri
| Zakaria Ben Ayyed
Speelduur: 104 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.