Waterboys

Waterboyws Leopold Witte Robert Jan Westdijk Helen Belbin Julie McLellan

Waterboys is een Nederlandse film en de vierde film die we zagen op het PAC festival. Een film die, tegen onze verwachting in, verrassend goed was. Geen typische Nederlandse film! Nee, een film waar het om de inhoud gaat en niet om de tieten. Wat wij vinden van de film die vanaf 1 december in de bioscoop is te zien, lees je in onze iets langere C-recensie.

Het verhaal

Victor is een misdaadschrijver die zijn nieuwste boek eindelijk weer een keer vertaald ziet in het buitenland. In Schotland om precies te zijn. Alleen één probleem, zijn vrouw heeft hem net uit huis gegooid. Ga je dan toch of probeer je het goed te maken? Hij besluit alsnog te gaan en neemt zijn zoon Zack mee, die cello speelt. Ook Zack is er net uitgegooid bij zijn vriendin. Samen bespreken ze hun liefdeslevens, waarbij ze vaak regelrecht tegenover elkaar staan. De gemene deler is de muziek: The Waterboys om precies te zijn. Deze muziek bindt de mannen! Zouden ze al pratend een oplossing vinden voor hun thuissituatie?

Ons eindoordeel?

Zoals gezegd heeft Waterboys ons verrast. De film zit inhoudelijk goed in elkaar en de goede en grappige dialogen spelen een belangrijke rol. Hoewel vader en zoon wezenlijk van elkaar verschillen, delen ze uiteindelijk toch iets: liefdesverdriet. Beide gaan daar gewoon anders mee om. Net het echte leven dus!

Het uitstapje naar Schotland, waar bijna het gehele verhaal zich afspeelt, doet de film ook goed. Even een andere omgeving dan het al zo bekende Nederland. Daarnaast wordt de Nederlandse en de Engelse taal afgewisseld, doordat uiteraard ook Schotse acteurs meespelen. Ook dit brengt meer diepgang in de film.

Hoewel de muziek van The Waterboys nooit mijn muziek was, weet die mij in deze film toch wel te raken. Passend en het maakt het verhaal completer, waarbij je zelfs af en toe kriebels in de buik krijgt. Minpuntje: je kunt zien dat het concert dat ze bezoeken in de Paradiso is, en niet in Schotland, wat ze ons wel willen laten geloven!

Tot slot speelt Leopold Witte sterk en Tim Linde een tikkeltje klungelig, maar ook dat past bij de film. Kortom: Waterboys is een Nederlandse film die het kijken waard is.

Regisseur: Robert Jan Westdijk
Cast: Leopold Witte | Tim Linde | Helen Belbin | Julie McLellan
Speelduur: 93 minuten

Share

10 gedachtes over “Waterboys

  1. Heb ook net m’n recensie geplaatst en helemaal met je eens. Het viel mij inderdaad ook op dat het in Paradiso was, inderdaad jammer, maar dat kon ik de film wel vergeven.

  2. Ik hoop ‘em volgende week of anders ergens in de twee weken daarna te gaan bekijken. Ben zelf wél fan van the Waterboys, dus dat geeft al een voorsprong (überhaupt de reden dat de film me op voorhand wel aansprak)

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.