Water Lilies of Monet: The Magic of Water and Light

recensie Water Lilies of Monet: The Magic of Water and Light

De documentaire Water Lilies of Monet: The Magic of Water and Light gaat over Claude Monet. Hij was geobsedeerd door water en licht, en dan vooral over de vertaalslag naar het doek. Hoe werd hij toch de man die we vooral kennen van zijn waterlelies? Wat wij van Water Lilies of Monet: The Magic of Water and Light vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Claude Monet is bij de meeste mensen wel bekend als schilder in het impressionisme. Hij was bezeten door water en licht. Vooral om datgene te schilderen wat hij ziet. Experts praten ons bij over Monet en over de keuzes die hij maakte in zijn leven. Hoe is hij de schilder geworden zoals wij hem vandaag de dag kennen? Hij kwam in Poissy, Argenteuil, Vétheuil en Giverny, maar zijn tocht eindigde in zijn eigen achtertuin. Juist daar schilderde hij de bekende waterlelies.

Ons eindoordeel?

Als het gaat om schilderijen, dan zijn wij fan van het impressionisme. Licht en kleuren spelen daarin een belangrijke rol, maar ook de beleving van wat je ziet op dat moment. Dat wat gebeurt. Dat alles in de open lucht en vervat in een soort schets die je haast door je oogharen heen moet bekijken. Monet had dan betere ogen dan menig ander. In Water Lilies of Monet: The Magic of Water and Light wordt ons dat haarfijn uitgelegd.

De schilderijen van Monet lijken vrolijk, wat hij zelf in zijn beginperiode ook wel was. Altijd water en bij voorkeur de rivier de Seine en haar omgeving. Het geluk achterna, zoals zo mooi wordt verteld in de documentaire. Water bleef een belangrijke rol spelen, maar zijn vrolijkheid maakte plaats voor iets anders. Meer miserie. De dood van twee van zijn vrouwen, een kind, een oogziekte en WOI zorgen voor die omslag. Een omslag wat resulteerde in zijn bekendste kunstserie, die over de waterlelies. Dat alles dus door tegenslag. Pijnlijk voor hem, maar niet voor ons.

Water Lilies of Monet: The Magic of Water and Light is fraai geschoten en we leren Monet beter kennen. Misschien hadden we de mens Monet nog wel wat beter willen leren kennen. Nu kwamen vooral zijn beweegredenen aan bod en de plekken waar hij kwam, die hebben geresulteerd in zijn bekende schilderijen. Toch zijn we blij dat we juist over die beweegreden meer te weten zijn gekomen. Dat zorgt er toch voor dat je met een andere blik naar zijn schilderijen kijkt. En die waren al zo mooi.

Deze documentaire maakt deel uit van Arts in Cinema seizoen 2019.

Regie: Giovanni Troilo
Cast: Elisa Lasowski
Speelduur: 80 minuten

Share

Wil je reageren?