War Pony

recensie War Pony

Waardering: 4 uit 5.

De dramafilm War Pony gaat over de 23-jarige Bill en de 12-jarige Matho, die beide in een reservaat wonen in South Dakota. Ze kennen elkaar niet, hebben totaal andere levens, maar toch kruisen ze elkaars pad op een gegeven moment. Wat wij van War Pony vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Matho en Bill zijn twee Oglala Lakota jongens die in South Dakota in het Pine Ridge reservaat wonen. Bill (23 jaar) heeft twee kinderen bij twee vrouwen. Hij is een manusje van alles en ziet overal wel mogelijkheden om aan geldt te komen. Zo ontmoet hij Tim, die een ranche heeft waar hij kalkoenen houdt. Bill krijgt een baan van hem. Matho (12 jaar) daarentegen, wil zo snel mogelijk volwassen worden. Meer nog, wil hij dat zijn vader, een drugsdealer, hem ziet staan. Hij lijkt dus ook al het verkeerde pad op te gaan. Uiteindelijk komen Bill en Matho elkaar tegen!

Ons eindoordeel?

War Pony is een film waarbij de twee debuterende regisseurs hulp kregen van de lokale gemeenschap. Wat heet, die lokale bevolking schreef zelfs mee aan het scenario. Dat voorgaande is duidelijk zichtbaar, daar waar de film ook echt aanvoelt. Met name de twee protagonisten voelden zo geloofwaardig. Iets wat tegelijkertijd ook iets triest met zich meebrengt.

Twee levens, een gemeenschap, zonder enig toekomstperspectief. Dat klinkt bekend. Klopt, want in 2021 verscheen Kuessipan in de Nederlandse bioscopen. Een vergelijkbaar verhaal, waarbij moet gezegd dat War Pony heel speels oogt. Dat heeft met name te maken met de verhaallijn. Daar waar Bill het op zijn 23e al verkloot lijkt te hebben, hoop je op iets beters voor Matho. En hoop is waar het allemaal om draait in een gemeenschap waar niemand een toekomst lijkt te hebben. Red jezelf, lijkt het devies. Zelfs binnen families. Je voorbeelden zijn eigenlijk geen voorbeelden, maar weet jij veel. Als je nooit iets anders zag, zijn de gemaakte keuzes nog wel begrijpelijk.

Als kijker weet je niet altijd waar de film naar toegaat, maar dat boeit niet, want boeien blijft hij. Hij neemt zelfs in spanning toe. Dat alles in een rauwe setting (het camerawerk sluit hier op aan met grauwe beelden en uit de hand geschoten scènes) waarbij je jezelf als kijker realiseert dat je het wel heel goed hebt. Nergens geen weelde, behalve bij baas Tim, die eerder een wolf in schaapskleding is. En hoewel de gemaakte keuzes van met name de twee jongens begrijpelijk zijn, had ik dit einde niet verwacht (jullie kunnen niet wachten nu, dat is begrijpelijk). Dat geeft de film net dat beetjes extra.

War Pony gaat over opgroeien zonder enig toekomstperspectief te hebben. Een film die echt aanvoelt, tegelijkertijd speels is, blijft boeien en in spanning toeneemt. Dat alles in een rauwe setting. Hoop is een mooi iets, zelfs met slechte voorbeelden.

Regie: Gina Gammell | Riley Keough
Cast: Jojo Bapteise Whiting | LaDainian Crazy Thunder
Speelduur: 115 minuten
Releasedatum: 18-5-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.