Voorbij de Zee

recensie Voorbij de Zee

De korte documentaire Voorbij de Zee gaat over de opbouw van de stad Emmen. Een stad die was gepland voor de saamhorigheid, maar die was al snel verdwenen. Wat wij van Voorbij de Zee vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Emmen is nu niet perse een stad waarvan je denkt dat deze ook echt een stadse uitstraling heeft. Een stad die een van de eerste geplande steden van Nederland is en met name was gebouwd voor arbeiders in de textiel- en metaalindustrie. Alles draaide om de samenleving en de daarbij behorende saamhorigheid. Dat pakte toch even anders uit. Regisseuse Anastasija Pirozenko zocht het uit.

Ons eindoordeel?

Ah kijk, erg leuk om een documentaire als Voorbij de Zee te zien, die raakvlakken heeft met ons werkgebied. Als planoloog is het erg leuk om te zien hoe mensen praten over de opbouw van een stad of dorp. Grappig dat de maakster Emmen overigens een dorp noemt, maar voor haar is dat waarschijnlijk ook zo. Net als voor velen Emmenaren zelf, zo blijkt.

Verwacht zeker geen alledaagse documentaire waarbij het puur en alleen gaat om Emmen en haar opbouw. Verwacht eerder een filosofische blik, waardoor je Emmen ook met een andere blik gaat bekijken. Een kritische documentaire ook, die niet altijd mals is over onze Nederlandse samenleving. De romantische gedachte van hoe Emmen er uit zou komen te zien valt in het niet met de hedendaagse praktijk. Hebben we dan gefaald in onze visie, of heeft de tijd ons ingehaald? Wij denken het laatste, want zonder ideeën en visies kun je nooit iets creëren. De documentaire vinden we dan ook iets te zwartwit. De beelden spreken daarbij voor zich, want er zit geen sprankje vrolijkheid in.

Voorbij de Zee gaat over de eigenlijke bedoeling van hoe Emmen er uit zou komen te zien. Wat blijkt, van die ideeën is bijna niets uitgekomen. Voor ons gebeurt dit wel op een filosofische maar ook te zwartwitte manier

Voorbij de Zee maakt deel uit van Teledoc Campus.

Regie: Anastasija Pirozenko
Cast: –
Speelduur: 26 minuten

Share

Wil je reageren?