Vincent Doit Mourir

recensie Vincent Doit Mourir

Waardering: 3 uit 5.

De dramafilm, thriller en komedie Vincent Doit Mourir gaat over Vincent. Wanneer hij oogcontact met iemand maakt, wil diegene hem vervolgens vermoorden. Wat wij van Vincent Doit Mourir vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Door simpelweg oogcontact te maken met Vincent, wil iedereen die dat doet, hem vermoorden. Er zit dan ook niets anders op voor Vincent om vervolgens weg te rennen. Het belemmert zijn leven op een gegeven moment zodanig, dat hij niet anders kan dan maatregelen nemen. Hij vlucht dan ook en zal een ander leven moeten leiden.

Ons eindoordeel?

Ik krijg ook wel eens moordneigingen als iemand mij aankijkt op een manier die mij niet aanstaat, maar tot op heden heb ik daar niets mee gedaan. In Vincent Doit Mourir gebeurt dat overduidelijk dus wel. Een film die wat wegheeft van de welbekende apocalyptische zombiefilms, maar dan in een ander jasje.

Waar de film ook aan doet denken, is de Netflix-film Bird Box (2018). Het is zelfs bijna een kopie, maar dan een Franse versie. Minder zoet ook. De film voelt dan ook rauw aan en weet drama af te wisselen met humor. Heerlijke humor, om eerlijk te zijn, die goed is getimed (dat is echt een vak op zich). Waar het wel aan ontbreekt is spanning. Dat laatste is jammer, want in potentie heeft het verhaal veel in zich. Dat er geen spanning in zit ligt vooral aan Vincent zelf, want je zou denken dat wanneer hij een zonnebril opzet, het probleem verholpen is. Dat heb ik hem niet zien doen (nee, hiermee is niets verklapt).

Daarnaast zitten er nog een paar onduidelijkheden in, met name als het gaat over het aankijken van iemand. Tegelijkertijd is dat ook de kracht van de film, omdat de film daardoor onvoorspelbaar blijft. Want waar het allemaal gaat eindigen, weet je geen moment. Misschien ook wel door de meerdere open eindjes die de film rijk is. Alleen hadden er wel iets minder open eindjes in mogen zitten. Karim Lekloe (Un Monde) acteert als Vincent overigens boven gemiddeld goed!

Vincent Doit Mourir bevat veel goed getimede humor, maar te weinig spanning. Vergelijkbaar met apocalyptische zombiefilms, maar toch een beetje anders.

Regie: Stéphan Castang
Cast: Karim Leklou
| Vimala Pons | François Chattot | Jean-Rémi Chaize
Speelduur: 115 minuten
Releasedatum: 11-1-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.