Verdwenen Stad

recensie Verdwenen Stad

Waardering: 3 uit 5.

De documentaire Verdwenen Stad gaat over het wegvoeren van 63.000 Joden uit Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog. 48.000 van die Joden werden weg gevoerd met de tram. Wat wij van Verdwenen Stad vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In de Tweede Wereldoorlog zijn er 63.000 Joden uit Amsterdam weg gevoerd, waarvan 48.000 met de tram. Een tram met een geschiedenis, waar Willy Lindwer en Guus Luijters meer over vertellen. Zij reizen de stad rond en vertellen verhalen over toen. Tegelijkertijd komen overlevenden aan het woord.

Ons eindoordeel?

In Verdwenen Stad zie je historische beelden, gecombineerd met beelden van nu. Dat alles gelijmd met Amsterdamse volksmuziek en klassieke muziek. Montage technisch zit de documentaire meer dan prima in elkaar (sommige geïnterviewden kunnen haast niet meer leven, gezien leeftijd die ze hadden toen de oorlog uitbrak). Er is een goede balans tussen oude beelden en beelden van nu. Verhaal technisch is het ook prima, waarbij er vragen te stellen zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar de oorlog van Israël tegen Palestina (je kunt het Hamas noemen, maar zo komt het niet over)!

Het is dan ook meer dan bijzonder te noemen, dat daar waar deze documentaire over gaat, juist nog steeds gebeurt. En helemaal bijzonder dat het de slachtoffers van destijds nu hetzelfde (lijken te) doen. In de Tweede Wereldoorlog was het al verschrikkelijk, maar dat wat nu gaande is, ook. Daar overkwam het de Joden, nu overkomt het de Palestijnen. Ja inderdaad, Hamas is niet zuiver, maar de manier waarop Netanyahu en zijn regering Hamas wil uitschakelen neigt naar (/ is) genocide. Ze verdrijven en vermoorden onschuldigen! Hoe kun je daar als weldenkend mens, met deze geschiedenis in het achterhoofd, op voor zijn. De VN kijkt politiek correct toe, net als de Amsterdammers destijds. Niets geleerd dus, helemaal niet omdat de Amsterdamse niet-Joden van die tijd met de figuurlijke zweep krijgen.

Verdwenen Stad geeft een wrange nasmaak. Schrijnend om de verhalen van de vele overlevenden van destijds te horen. Nog schrijnender is het als je weet dat er in Palestina iets vergelijkbaars gaande is en de wereld lijkt weg te kijken. Deze documentaire verdient misschien meer, maar het kan niet anders dat je juist over de oorlog in Palestina na gaat denken. Het maakt je eerder boos, terwijl zoveel verdriet te zien is.

Regie:Willy Lindwer
Cast: Willy Lindwer | Guus Luijters
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 14-3-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.