Vele Hemels Boven de Zevende

recensie Vele Hemels Boven de Zevende

De Belgische dramafilm Vele Hemels Boven de Zevende is een boekverfilming van Griet op de Beeck. Eva is een altruïstisch persoon die altijd eerst aan een ander denkt en dan pas aan zichzelf. Maar is dat wel zo verstandig? Wat wij van Vele Hemels Boven de Zevende vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Eva denkt nooit aan zichzelf. Ze zal altijd eerste aan een ander denken en dan pas aan zichzelf. Ze ziet er ook erg gelukkig uit. Met de nadruk op ziet er gelukkig uit, want eigenlijk is ze dat niet. Eigenlijk is ze gewoon heel eenzaam. Maar hoe vertel je dat aan een familie die toch vooral met zichzelf bezig zijn?

Ons eindoordeel?

Vele Hemels Boven de Zevende kun je op twee manieren bekijken. Of je hebt het boek gelezen, of niet. Simpeler kunnen we het niet maken. Wij hebben het boek gelezen en waren daar ondersteboven van. Maar zijn we dat ook van de film? Het antwoord is deels. Hoe dat komt? Omdat we dus weten hoe het verhaal verloopt. Het verrassingselement is weg. Vooral omdat het boek toch redelijk precies naar het witte doek is vertaald.

Toch weet de film ons nog steeds te raken. Zo erg, dat een zakdoekje niet overbodig was. En dat is toch knap als je weet hoe het verhaal verloopt. Dan weet de film toch te overtuigen. Er zit een goede en rustige opbouw in de film. Beetje bij beetje kom je meer te weten over Eva en haar familie. De onderhuidse spanning bouwt zich dan ook goed op.

Puntje van kritiek is het ietwat statische acteerwerk. Niet altijd even overtuigend, waarbij vooral het begin een beetje geforceerd overkomt. Wanneer er meer emotie in de film komt, gaat het gelukkig wel de goede kant op. Ook had de band tussen Lou en Eva wat ons betreft wat meer benadrukt mogen worden. Nu bleef die een beetje op de oppervlakte, daar waar Lou zich in het boek wat meer aan Eva optrekt.

Heb je het boek niet gelezen, dan denken wij dat Vele Hemels Boven de Zevende indruk maakt en je tot in het diepste van je ziel raakt. Heb je het boek wel gelezen, net als wij, dan is het nog steeds een goede film, maar is er weinig verrassends aan. Logisch ook. Maar als een film je dan toch weet te raken, dan heb je het als regisseur goed gedaan. Het is dan ook maar goed dat Griet op de Beeck zelf meeschreef aan het scenario, want niets zo vervelend als je boek anders wordt verfilmd dan je zelf voor ogen had. En gelukkig is dat in het geval van Vele Hemels Boven de Zevende niet zo!

Regie: Jan Matthys
Cast: Brit Van Hoof | Koen de Graeve | Sara de Roo | Peter Seynaeve
Speelduur: 119 minuten

Share

6 gedachtes over “Vele Hemels Boven de Zevende

  1. Om het boek heb ik echt heel hard gehuild, dus ik weet nog niet of ik naar de cinema durf te gaan XD zakdoekjes zal ik in ieder geval zeker meebrengen!

  2. Ik had het boek niet gelezen; dus de film kwam wel aan. Bijzonder mooi verhaal, met voor mij dan ook een verrassend einde.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.