Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies

recensie Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies

De documentaire Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies gaat over Helene Kröller-Müller. Zij herkende zichzelf in Van Gogh en verzamelde veel werk van hem. We schakelen tussen het Kröller-Müller Museum en Italië. Wat wij van Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het Verhaal

Helene Kröller-Müller is vast een naam die wel een belletje doet rinkelen. Althans, haar achternaam, want het Kröller-Müller Museum kent haast iedereen wel. Zij is het die veel werk van Van Gogh verzamelde. Niet zonder reden, want ze herkende zichzelf in hem. We schakelen tussen het Kröller-Müller Museum en Italië. Ook komen enkele briefwisselingen tussen de twee aan bod.

Ons eindoordeel?

Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies is niet alleen een documentaire over van Gogh. Nee, ook Helene Kröller-Müller komt uitgebreid aan bod. Ze was haast een obsessieve fan van iemand die op dat moment nog niet eens zo bekend was. Van Gogh zelf wilde de mens schilderen die het slecht had, en niet alleen wat men voorschreef. Buiten de gebaande paden dus. Helene Kröller-Müller kon dat zeer waarderen.

Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies neemt je mee naar de keuzes die van Gogh heeft gemaakt in zijn leven. Kleurrijk, maar helaas ook vaak erg donker. Net als de documentaire zelf, die misschien net wat meer pit had mogen hebben. Nu kijkt het toch meer als een opsomming van de keuzes van van Gogh. Aan de andere kant kom je daardoor wel weer meer te weten over van Gogh en waarom hij bepaalde schilderijen zo schilderde. Je weet pas wat kunst betekent als je weet wat het verhaal erachter is.

Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies maakt deel uit van Arts in Cinema.

Regie: Giovanni Piscaglia
Cast: Valeria Bruni Tedeschi | Leo Jansen | Sjaar van Heugten | Eva Rovers | Lisette Peters
Speelduur: 85 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.