Untitled

recensie Untitled

De Duits-Oostenrijkse documentaire Untitled gaat over filmmaker Michael Glawogger. Hij wilde een jaar lang door de wereld reizen, maar overleed aan de gevolgen van malaria. Zijn documentaire, die niet echt een thema heeft, is vervolgens voltooid door Monika Willi. Wat wij van Untitled vinden, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

Filmmaker Michael Glawogger wilde een jaar lang door de wereld reizen, maar overleed tijdens die reis aan de gevolgen van malaria. Zijn documentaire is vervolgens voltooid door Monika Willi, zijn vaste editor. Observaties spelen daarbij een belangrijke rol. Thema’s heeft Untitled niet, een onbekende bestemming wel.

Ons eindoordeel?

Untitled is een documentaire met diepgang, als je daar voor openstaat. Hoeveel diepgang hij daadwerkelijk heeft, bepaal je zelf. Hoe interpreteer je de beelden en hoe interpreteer je de teksten? Doordat hij themaloos is, kun je dat allemaal zelf invullen. Wij vinden er in ieder geval een vleugje ironie inzitten, al zal het poëtisch bedoeld zijn. Eigenlijk is de docu een kunstwerk, dat raakvlakken heeft met Manifesto. Die film gaat in op voor wie kunst nu daadwerkelijk bedoeld is, daar waar deze documentaire laat zien dat iedereen kunst kan zijn. Hoe simpel (of moeilijk) die kunst ook kan zijn. Zijn de beelden die we zien in Untitled dan wel kunst? Dat is de vraag. Het is maar door welke bril je hem bekijkt en hoe open je ervoor staat. Wij slechts deels!

Regie: Michael Glawogger | Monika Willi
Cast: Fiona Shaw
Speelduur: 107 minuten

Share

4 gedachtes over “Untitled

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.