Unruly

recensie Unruly

Waardering: 2.5 uit 5.

De dramafilm Unruly gaat over Maren, die in de jaren ‘30 naar een vrouweninstelling moet. Daar willen ze haar wat manieren bijbrengen. Met de nadruk op willen. Wat wij van Unruly vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De overheid van Denemarken ziet Maren in de jaren ‘30 als een losbandig en ongemanierd iemand. Bang als ze zijn, sturen ze haar naar een vrouweninstelling op een klein eilandje. Daar moet ze een deftige dame worden, net als haar kamergenoot Sørine. Maar dan kennen ze Maren nog niet, want die laat zich niet zomaar iets opleggen.

Ons eindoordeel?

De regisseuse van Unruly, Malou Raymanns, kun je kennen van A Perfectly Normal Family (2020). Net als in die film, zie je ook in Unruly mensonterende taferelen. De film kun je gerust als een feministisch en op waarheid gebaseerd kostuumdrama kunt betitelen, waarin weldenkende en vrij bewogen jonge meiden als achterlijk worden neergezet, door met namen, u raadt het al, mannen. Blijft toch lastig, een vrouw die ook een mening heeft en wil genieten.

De film zelf deed mij vrij weinig. Hij raakt niet, met een reden en nog niet eens vanwege het verhaal. Gestaag kabbelt de film voort, waarbij je na tien minuten, en dan zit Maren nog niet in de instelling, weet waar de film naartoe gaat en eindigt. Noem het gerust clichématig. Dat staat overigens los van het fraaie kleurpalet en de warme beelden (ook al krijg je van het verhaal zelf de bibbers). Daar valt niets van te zeggen. Net als de actualiteit van de positie van de vrouw op menige plek op deze wereld.

Unruly is de minste van de Nordic Watching films, die September Film deze zomer naar de Nederlandse bioscopen bracht. Een feministisch kostuumdrama, dat gestaag voortkabbelt én clichématig en voorspelbaar is. Kanttekening daarbij is dat kostuumdrama’s mij over het algemeen niet zo snel kunnen bekoren (uitzonderingen daargelaten).

Regie: Malou Reymann
Cast: Lene Maria Christensen | Anders Heinrichsen | Emilie Kroyer Koppel | Jessica Dinage
Speelduur: 135 minuten
Releasedatum: 24-8-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.