Unorthodox

recensie Unorthodox

De dramaserie Unorthodox gaat over Esty, die van haar man en haar ultra-orthodoxe gemeenschap vlucht naar Berlijn. Daar wil ze haar dromen najagen, iets wat niet kan binnen haar gemeenschap. Wat wij van Unorthodox vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Esther (Esty) Shapiro is pas negentien jaar als ze haar via een koppelaarster uithuwelijken aan Yanky. Binnen haar ultra-orthodoxe gemeenschap is dat heel normaal, ook al wonen ze gewoon in New York, in de wijk Williamsburg in Brooklyn. Haar moeder is al lang uit beeld en haar tante en oma hebben haar opgevoed. Zoals gebruikelijk is in die gemeenschap, moeten ze zoveel mogelijk kinderen krijgen. Dit lukt Esty en Yanky alleen niet, waardoor de druk toeneemt. Esty kan die druk niet meer aan en vlucht naar Berlijn, daar waar haar moeder woont. Dat niet alleen, want ze wil daar ook naar het conservatorium om piano te spelen!

Ons eindoordeel?

Een miniserie is Unorthodox met recht te noemen, want met vier afleveringen ben je er zo doorheen. Een serie die wat op gang moet komen, maar als je iedereen zo een beetje kent en het zoetsappige er wel vanaf is, stijgt de kwaliteit en de diepgang. Met name het einde kon mij wel bekoren!

Shira Haas (Esty) speelt de breekbare rol van Estha overtuigend. Haar verschijning past ook wel bij de rol die ze heeft. Een kleine en timide vrouw die vooral fysiek gezien niets in te brengen heeft. Aangezien vrouwen in die wereld sowieso nauwelijks iets in te brengen hebben, zit haar onzekerheid ook in haar doen en laten. Een vrouw die haar eigen keuzes wil maken en zich niets wil laten aanpraten. Ze heeft het niet van een vreemde, zo blijkt, al vraag je jezelf wel eens af waarom ze ineens anders denkt over het wereldje. Tegen haar moeder was ze namelijk altijd heel duidelijk!

Het is ook een beklemmend wereldje, dat blijkt overduidelijk. Helemaal als je weet dat deze serie is gebaseerd op een autobiografie van Deborah Feldman. Zo een beetje alles gebeurt achter gesloten deuren. Het zijn ook minimalistisch ingerichte huizen waar de muren letterlijk op je af komen. De vrouwen hebben de keuken en de mannen bepalen. Zo af en toe zit er dan iemand bij die zich niet aan de regels houdt. In deze serie zijn dat er zelfs een paar. Dat maakt de serie ook interessant en wat spannender. En zoals gezegd, dat einde kan ik dus wel waarderen. Het vinden van je eigen weg staat in ieder geval centraal, ook al denk je misschien dat ze andere dromen najaagt. Dat is slechts een bijzaak.

En wat een bijzonder taaltje ook, dat Jiddisch. Als je je ogen dichtdoet en je luistert goed, dan kun je verstaan wat ze zeggen. Daar is geen ondertiteling voor nodig – helemaal die van Netflix niet, want dat zijn niet altijd al te beste vertalingen. Vinden jullie Amit Rahav (Yanky) overigens ook niet op een kruising tussen Jake Gyllenhaal en Tobey Maguire lijken?

Unorthodox start wat zoetsappig, maar eindigt erg sterk. Binnen vier afleveringen weten de makers het voor elkaar te krijgen aan de kijkers te tonen wat voor een enge, beklemmende en tegendraadse wereld de ultra-orthodoxe gemeenschap kan zijn!

Regie: Maria Schrader
Cast: Shira Haas | Amit Rahav | Jeff Wilbusch
Speelduur: 1 seizoen (4 afleveringen x 50 minuten)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.