Une Nuit

recensie Une Nuit

Waardering: 3 uit 5.

De dramafilm Une Nuit gaat over twee vreemden, die na een pittige discussie in de metro een pashokje induiken en vervolgens een nacht samen door Parijs struinen. Wat wij van Une Nuit vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Wanneer Nathalie de metro inspringt botst ze tegen Aymeric op, die daar niet van gediend is. Een discussie volgt, waar heel de metro mee van kan genieten. Toch springt er een vonk over en belanden ze in een pashokje. Daarna beleven de twee vreemden een bijzondere nacht in Parijs, vol met diepgaande gesprekken over het leven en hun eigen gezinnen. Ze voelen veel voor elkaar, zo is duidelijk, maar de romance kan niet langer duren.

Ons eindoordeel?

Je ontkomt bij het kijken van Une Nuit niet aan de link met Richard Linklater’s Before trilogie. Daar zit best wel wat jatwerk in. Ach ja, beter prima gejat dan een slechte film, want op een cruciaal punt wijkt deze film wel af van de verhalen uit de Before trilogie. En dat ene punt zorgt alsnog voor een voldoende.

Twee vreemden, Parijs, verschillende plekken en veel gespreksstof. Chemie speelt daarbij een rol, net als aantrekkingskracht en verleiding. Op die punten ben ik het helemaal eens met Aymeric, een man met een vlotte babbel en een gebroken hart. Dat laatste is essentieel, want waarom is dat vraag je jezelf af. Er wringt iets in het hele verhaal, waar je de zere vinger op moet zien te leggen. Gelukkig kan ik rekenen (op de basisschool was ik altijd als eerste klaar en kreeg dan een sticker) en was de uitkomst precies zoals gedacht (dit keer overigens geen sticker).

De film is speels, maar slaat er soms ook in door. Dat speelse komt namelijk kinderlijk over, wat niet bij de twee past en de diepgaande gesprekken. Juist dat speelse zorgt voor argwaan, iets wat later terug komt en dan pas op zijn plek valt. En juist datgene wat terug komt hakt er toch wel even in. Je moet soms koesteren wat je hebt, ook al vind je dat je partner gebreken heeft. Die heeft iedereen namelijk.

Une Nuit doet aan jatwerk uit Richard Linklater’s Before trilogie. Een speelse film waarbij je wel wat argwaan krijgt over de insteek van de twee. Dat valt op het einde dan weer op zijn plek en maakt dat alle puzzelstukjes op zijn plek vallen!

Regie: Alex Lutz
Cast: Alex Lutz | Karin Viard
Speelduur: 91 minuten
Releasedatum: 9-11-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.