Une Belle Course

recensie Une Belle Course

Waardering: 3 uit 5.

De komische dramafilm Une Belle Course gaat over Madeleine, die taxichauffeur Charles vraagt om haar langs alle voor haar betekenisvolle plekken in Parijs te rijden. Ze gaat namelijk naar een verzorgingstehuis en wil die plekken nog een keer zien. Wat wij van Une Belle Course vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Madeleine is pas 92 jaar als ze naar een verzorgingstehuis moet verhuizen. Ze belt een taxi en vraagt taxichauffeur Charles vervolgens om langs plekken in Parijs te rijden die haar leven hebben bepaald. Al die plekken wil ze nog een keer zien. En terwijl ze daar langs rijden, komt Charles steeds meer over haar leven te weten. Zoveel zelfs, dat dit zijn leven zal veranderen.

Ons eindoordeel?

Ergens heeft Une eBelle Course wel iets weg van Intouchables. Dat mag je inmiddels wel weer zeggen, want die film verscheen in 2012 in de Nederlandse bioscopen. De tijd dat ze iedere Franse film daarmee linkte, is gelukkig voorbij. En toch wil ik hem hier benoemen, want er zijn zeker vergelijkingen.

Zo is Charles een hardwerkende man en Madeleine een welgestelde vrouw. Beide hebben een achtergrond en beide hebben zo hun mening. En, niet geheel onbelangrijk, ze lijken niets met elkaar te hebben. Niets is minder waar. Ze groeien overduidelijk naar elkaar toe, waarbij de kijker flashbacks van Madeleine te zien krijgt. Die geforceerde flashbacks waren eigenlijk overbodig, want in je hoofd zag je het al voor je. Daarnaast leken de flashbacks vooral als film vullend goed uit te komen in een toch al te korte film. Te kort, want om eerlijk te zijn wilde ik wel meer weten over de achtergrond van Charles. Van Madeleine weet je nog wel wat, maar van hem te weinig. Toch heb ik genoten van deze feelgood en moest ik zelfs een traantje wegpinken aan het voorspelbare einde van de film. Dan is het de makers dus toch gelukt om, binnen die beperkt beschikbare tijd, de kijker emotioneel te raken.

Une Belle Course heeft in de verre verte wel iets weg van Intouchables. Hij had alleen wel wat langer mogen duren, om met name taxichauffeur Charles beter te leren kennen. Toch is deze feelgood – met geforceerde en film vullende flashbacks – een film waarbij je lacht en ook nog eens een traantje wegpinkt.

Regie: Christian Carion
Cast: Dany Boon | Line Renaud | Alice Isaaz | Jérémie Laheurte
Speelduur: 91 minuten
Releasedatum: 27-4-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.