Une Affaire d’honneur

recensie Une Affaire d'honneur

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Une Affaire d’honneur gaat over schermmeester Clément. Hij begeleidt zowel zijn neefje als een feministe, die beide een duel moeten aangaan omdat ze de eer van iemand hebben aangetast. Wat wij van Une Affaire d’honneur vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Het is 1887 in Parijs, waar men destijds de eer nog verdedigde door te duelleren. Clément Lacaze is een van de beste schermers die er is en ook nog eens een schermmeester. Zijn neefje maakt een fout door een kolonel een tik te geven. Dat komt hem op een duel te staan. Clément probeert hem zo snel mogelijk, zo goed als maar zijn te krijgen. Ondertussen verschijnt ook Marie-Rose Astié ten tonele, een feministe die koste wat het kost ook wil duelleren. Het liefste tegen betweterige mannen. Ook haar gaat hij begeleiden.

Ons eindoordeel?

Mag ik in de categorie ‘slechte filmposters’, de filmposter van Une Affaire d’honneur van jullie? Potjandorie, wat een verschrikking zeg. Als je met zo een poster je publiek wil trekken, dan doe je iets verkeerds. Maar gelukkig is het een nobele film die te waarderen is, dat scheelt. Had ik deze poster vooraf gezien, dan had ik getwijfeld of dit kostuumdrama wel kijkwaardig zou zijn.

Je moet niet bang zijn voor kleine piemeltjes. Niet dat je die te zien krijgt, maar van meerdere mannen in deze film weet je dat ze in ieder geval geen groot apparaat hebben (die kolonel heeft vast een micropenis). Deze korte recensie op Letterboxd is wat dat betreft heel treffend. 1887 is het, maar ja, ook nu heb je die mannen nog. Nog veel meer zelfs, waardoor het aantal duels vandaag de dag ontelbaar zou zijn.

Ook toen waren er al feministen. In deze film zetten ze dat onderwerp precies op de juiste manier in, met gevoel voor humor. Tel daar bij op het puike acteerwerk van Roschdy Zem, die de perfecte kop heeft voor deze rol. Nog nooit van de man gehoord, maar zeker het volgen waard (hij blijkt de regisseur van Monsieur Chocolat (2016) te zijn). Dat is overigens ook het geval bij Myriem Akheddiou, die in veel bekende films speelt, maar wel altijd in een kleine rol. Had haar graag meer gezien in deze film, al doet dat natuurlijk geen afbreuk aan de film, dat je haar minder ziet. Doria Tillier zie je meer (als Marie-Rose), maar is ondanks haar leuke rol, niet altijd van toegevoegde waarde, met name als de film het einde nadert.

Une Affaire d’honneur is een nobele film die te waarderen is. Feminisme zetten ze in met luchtige humor. Daarnaast speelt hoofdrolspeler Roschdy Zem puik, met een perfecte kop voor deze rol.

Regie: Vincent Perez
Cast: Roschdy Zem | Doria Tillier | Guillaume Gallienne
Speelduur: 100 minuten
Releasedatum: 29-2-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.