Undine

recensie Undine

De dramafilm Undine gaat over een gids die gespecialiseerd is in de stadsontwikkeling van Berlijn. Als haar vriendje het uitmaakt ontmoet ze meteen een nieuwe vriend, doordat een aquarium spontaan uiteen spat. Wat wij van Undine vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Undine is historica en gids die gespecialiseerd is in de stadsontwikkeling van Berlijn. Voordat ze aan het werk gaat maakt haar vriendje het uit op een terras, waarna zij zegt dat hij dood moet als hij niet meer op het terras zit als ze terugkomt. Eenmaal terug blijkt haar vriendje dus weg. Toch vindt ze in diezelfde pauze alweer een nieuwe liefde doordat een aquarium spontaan uiteen spat. Of had de duiker in het aquarium er iets mee te maken?

Ons eindoordeel?

Wat een heerlijk uitnodigend en vragen oproepend begin in Undine. Dat zegt niets, maar tegelijkertijd ook heel veel. Je wilt in ieder geval meer weten. Klinkt misschien raar, maar we kregen daar energie van. Jammer dat we die energie vervolgens niet de gehele film voelden, want dat zou nog mooier zijn geweest zijn.

Mysterieus, dromerig en sprookjesachtig is hoe je deze film wel kunt betitelen. En ook gewoon vaag, maar wel lekker vaag. Al slaan ze er ook teveel in door. Je moet namelijk wel goed bij de les blijven, want op een gegeven moment vliegt de film meerdere kanten op, waardoor je het spoor een beetje bijster raakt. Dat heeft te maken met het tijdselement. Alsof je een Christopher Nolan film kijkt, waarin je niet meer wat wat waar is. Dat pakte helaas minder goed uit voor ons, ondanks het romantische en liefdevolle verhaal.

De personages zijn eigenzinnig en op het randje van raar. Maar hé, raar is leuk, dus dat bedoelen we positief. De film deed ons ook wat denken aan het dromerige Lazzaro Felice. Een keer hadden we een waar kippenvelmomentje. Zo boem, bats, ineens. Die kwam wel even binnen, met dank aan een sterk acterende Paula Beer. Zij won grappig genoeg ook de Zilveren Beer won op het Internationaal filmfestival van Berlijn voor haar rol in deze film.

Undine kent een zeer sterke start die energie geeft, maar weet dit niet vast te houden. Dromerig, sprookjesachtig, romantisch en mysterieus ineen, maar als kijker moet je wel goed blijven opletten om de draad niet kwijt te raken.

Regie: Christian Petzold
Cast: Paula Beer | Franz Rogowski
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.