Uncut Gems

recensie Uncet Gems

De misdaadthriller Uncut Gems gaat over juwelier Howard. Hij leent een zeldzame diamant uit aan een beroemde basketballer, maar komt daardoor goed in de problemen. Wat wij van Uncut Gems vinden ,lees je in onze recensie.

Het verhaal

Howard is een juwelier in New York. Hij komt in de problemen als hij een ongeslepen en zeldzame diamant uit Ethiopië uitleent aan Kevin Garnett, een beroemde basketbalster. De problemen stapelen zich op. Zo erg zelfs dat er geen uitweg meer is. Of toch wel? Howard neemt in ieder geval een flinke gok.

Ons eindoordeel?

Laten we eerlijk zijn, de vorige film van de broers Safdie, Good Time, was echt een geweldige beleving. Als we de verhalen mochten geloven, doet Uncut Gems daar niet voor onder. Is dat ook zo?

Eerst even Adam Sandler bespreken, want dat eeuwige gezeik dat hij niet kan acteren, klopt natuurlijk voor geen meter. Dat je niet van zijn eerdere films houdt is nog te begrijpen, want echt veel serieuze rollen speelde hij niet. Acteren in een komedie is alleen niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. Daar heb je ook talent voor nodig. Serieuzere rollen speelde hij wel al in Punch-Drunk Love, Reign Over Me en in The Meyerowits Stories (New and Selected). Die laatste zagen wij en speelt daarin naar onze mening ook goed. En jongens, wat speelt hij goed in Uncut Gems (oké, op die huilscène met zijn minnares na).

Je hartslag voelen terwijl je een film kijkt zegt genoeg. Wat een spanning zeg. Die spanning bouwt zich op, kakt even in, en stijgt daarna tot het dak. Alsof je in een rollercoaster zit. En die humor ook. Als hij net die ongeslepen diamant in zijn hand heeft bijvoorbeeld, en wat hij vervolgens zegt. Hilarisch. Vernuftig is de film ook, want hij weet je als kijker constant te verrassen.

We hadden ergens ook wel empathie voor Harold. Een hardwerkende man die zichzelf steeds verder in de nesten werkt. Eigen schuld dikke bult, inderdaad, maar hij probeert het wel. Vele uitwegen zoekt hij, maar nu nog de goede deur vinden.

Alles is weer op een rauwe manier gefilmd, waarbij de badguys meer gelovigheid hebben dan heel The Irishman bij elkaar (echt waar). Niet dat de films vergelijkbaar zijn, maar dat gelikte is hier weggelaten. Vooruit, dit is een sneer naar de ongeloofwaardige Oscarnominaties. En wat een louche wereldje ook, die juwelierswereld. De film doet in ieder geval voorkomen dat er niet heel veel legaals gebeurt.

Uncut Gems is net als de vorige film van de broers Safdie een hele beleving om te kijken. Rauw, vernuftig, goed acteerwerk en humor op de juiste momenten. Een rollercoaster om te kijken! Waag jij de gok om deze film te kijken?

Regie: Benny Safdie | Josh Safdie
Cast: Adam Sandler | Lakeith Stanfield | Julia Fox | Idina Menzel | Judd Hirsch
Speelduur: 134 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.