Un Pays Qui se Tient Sage

recensie Un Pays Qui se Tient Sage

De documentaire Un Pays Qui se Tient Sage gaat over het toenemende politiegeweld bij demonstraties in Frankrijk en hoe de politiek dat goedpraat. Een panel krijgt beelden te zien en reflecteert daarna. Wat wij van Un Pays Qui se Tient Sage vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Frankrijk staat al heel lang bekend om haar demonstrerende burgers. Een goed recht waar zij dan ook gebruik van maken. Die demonstraties gaan alleen steeds vaker gepaard met geweld. Dat resulteert dan weer in toenemend politiegeweld. Regisseur Dufresne onderzoekt de manieren waarop de politiek dat politiegeweld vervolgens rechtvaardigt. Dit doet hij door een panel in te schakelen met Franse burgers. Hen laat hij beelden zien van de gele hesjes-demonstraties, waarna het panel een oordeel mag vellen.

Ons eindoordeel?

Als je de titel van deze documentaire vertaalt, Un Pays Qui se Tient Sage, dan betekent dit letterlijk ‘een land dat zich goed gedraagt’. Daar druipt het sarcasme vanaf. De vraag is alleen of regisseur David Dufresne op deze manier wel objectief genoeg is?

In de documentaire doet hij dat in ieder geval niet. We zien namelijk beelden die spreken voor de politie, maar ook beelden die spreken voor de protestanten. Ook komen er voor- en tegenstanders aan het woord, waaronder demonstranten en agenten. Vraag blijft, ook na het zien van deze vol met geweld zittende documentaire, wie er begon. Wat overigens geen enkel geweld rechtvaardigt! Duidelijk is wel dat het voor beide kampen genoeg is.

De schokkende beelden die je ziet verdienen meer context, behalve dan de beelden die je ziet. Wat daar aan vooraf ging is bijna net zo belangrijk. Neemt niet weg dat de agressie die te zien is er vanaf druipt. Die haat is ergens begonnen, maar duidelijk is dat volgens de demonstraten de regering daar debet aan is. Katten die in het nauw zijn maken rare sprongen. Alleen als ze niet in het nauw zijn gebruiken sommige demonstranten en politieagenten ook geweld. Dat is nooit goed te praten, door wie dan ook!

Om eerlijk te zien was ik er na een uur ook wel klaar mee. Het punt dat de regisseur duidelijk wil maken was duidelijk, daar waar de beelden niet altijd even duidelijk zijn. Ik heb als kijker dan ook weinig zin om of de kant van de demonstranten of die van politieagenten te kiezen, omdat er simpelweg heel veel achtergrondinformatie ontbreekt voor mij als Nederlander. Ik ben Zwitserland!

Un Pays Qui se Tient Sage laat zien hoeveel haat er is in Frankrijk, maar context ontbreekt nogal eens. Aan de ene kant zie je vol haat zittende demonstranten en aan de andere kant de politieagenten die er klaar mee zijn. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. De vraag is of deze documentaire daar iets aan verandert!

Regie: David Dufresne
Cast: –
Speelduur: 86 minuten
Releasedatum:
4-3-2021 | VOD via Picl en Vitamine Cineville

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.