Un Métier Sérieux

recensie Un Métier Sérieux

Waardering: 3 uit 5.

De dramafilm Un Métier Sérieux gaat over invalleraar Benjamin. Als hij problemen krijgt met een leerling, staan zijn passievolle collega’s voor hem klaar. Wat wij van Un Métier Sérieux vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Benjamin is een invalleraar wiskunde zonder enige ervaring. Dat doet hij om zijn eigen studie te bekostigen. Op de middelbare school waar hij invalt, komt hij in een warm bad met andere passievolle leraren terecht. Dat warme bad komt goed van pas, want al snel komt Benjamin erachter hoe zwaar de de baan. Zijn collega’s steunen hem, vooral wanneer Benjamin problemen krijgt met een van de leerlingen.

Ons eindoordeel?

De regisseur van Un Métier Sérieux, Thomas Lilti, maakte eerder Hippocrate (2014), Médecin de Campagne (2016) en Première Année (2018). Films waarin geneeskunde centraal staat. Dit keer gooit hij het over een andere boeg, waarbij het onderwijs centraal staat.

En dat het werken in het onderwijs frustrerend kan zijn, zien we duidelijk terug. Weinig geld, leidinggevenden die ver van de praktijk staan en een altijd aanwezig frustrerend systeem, geeft docenten weinig moed. En dan toch die passie en bevlogenheid om iedereen te helpen om verder te komen in zijn of haar leven. Ga er maar aanstaan. Helemaal als je ook nog een thuissituatie hebt, die in deze film extra aandacht krijgt. En niet te vergeten, al die ouders die alleen maar voor hun kind opkomen. Zeer vermoeiend, waarbij de docent wel weer meer aanzien mag krijgen.

Het is zo een typisch, Franse dramafilm, die balanceert op het randje van feelgood. Herkenbaar, ook in de verhaallijn. Dat laatste maakt het geen vernieuwende film, maar wel een film die het kijken waard is. Al is het maar om bijvoorbeeld je kinderen wat bij te brengen. Goed gejat is niet erg. Jammer is dat het verhaal van Benjamin wat verwatert, hoewel het punt duidelijk is. Invaller of niet, iedere docent loopt tegen problemen aan, of je dat nu wil of niet. De acteurs (met een paar Franse grootheden) spelen overigens allemaal goed, waarbij het opvalt dat Cluzet wel oud aan het worden is. Of zegt dat meer iets over mij?

Un Métier Sérieux laat zien hoe frustrerend het kan zijn voor een docent om les te geven. Tegelijkertijd blijven die docenten leerlingen passievol lesgeven, wetende dat ze daarmee zoveel mogelijk jongeren helpen. Voorspelbaar, maar wel goed gejat. Én een beetje feelgood.

Regie: Thomas Lilti
Cast: Vincent Lacoste | François Cluzet | Louise Bourgoin | Adèle Exarchopoulos
Speelduur: 101 minuten
Releasedatum: 4-4-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.