Un Homme et une Femme

recensie Un homme et une Femme

De romantische dramafilm Un Homme et une Femme gaat over de alleenstaanden Anne en Jean-Louis. Ze ontmoeten elkaar toevallig op de school van hun kinderen, waarna de vonk overslaat. Wij wij van Un Homme et une Femme vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Anne Gauthier is een alleenstaande moeder. Net als Jean-Louis Duroc. Zij is actrice en hij is autocoureur. Ze ontmoeten elkaar op de school van hun kinderen. De vonk slaat al snel over. Niets staat hun liefde in de weg. Of toch wel?

Ons eindoordeel?

Un Homme et une Femme ademt liefde. Liefde en pijn. Maar jongens, die liefde spat toch echt wel van het beeld af. Een film die in 1966 de Gouden Palm won in Cannes en vandaag de dag nog steeds overeind staat als een huis. Tijdloos is hier wel op zijn plaats. Al hadden ze toen natuurlijk nog geen mobiele telefoons en hoopte je maar dat je telegram juist terecht kwam; het wachten of je een reactie krijgt op een verstuurde telegram moet ook iets spannends en misschien wel ondraaglijks zijn geweest.

Op acteergebied weten Jean-Louis Trintignant – je weet wel, van Amour (2012), alleen dan is hij ruim 45 jaar ouder- en Anouk Aimée je hart te veroveren. Ze hebben een connectie. Dat zie je en dat voel je. Best essentieel als je zo een verhaal brengt. Des te fijner dat dit in de praktijk dan ook zo uitpakt. De terugblikken naar hun verleden dragen daar aan bij. Ook het beeld speelt hier op in. Prachtig camerawerk in combinatie met mooie kleurverschillen en licht. De film heeft ook wel iets magisch, waardoor je zelf betoverd raakt. Je raakt in een soort flow. Bij ieder moment van hen samen heb je het idee dat je er zelf ook bij bent, zo intiem is de film.

En weet je wat nu zo mooi is, 20 jaar later, in 1986 dus, kwam er een vervolg. En dan ben ik er nog niet want in 2019 kwam er ook nog een derde deel. Ik ben heel erg benieuwd hoe het de twee vergaat, dus die twee delen ga ik zeker opsnorren. eigenlijk is deze film dus gewoon de voorloper van de hele Before-trilogie!

Un Homme et une Femme is een prachtige, liefdevolle, intieme, maar ook pijnlijke film. De liefde spat van het beeld af. Niet alleen door het overtuigende acteerwerk, maar ook door de cinematografie. Bravo!

Regie: Claude Lelouch
Cast: Anouk Aimée | Jean-Louis Trintignant | Pierre Barouh
Speelduur: 102 minuten
Releasedatum:
1966

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.