True Mothers

recensie True Mothers

De dramafilm True Mothers gaat over Satoko en haar man. Zij adopteren een jongen, maar jaren later staat de biologische moeder op de stoep. Dit zorgt uiteraard voor spanning. Wat wij van True Mothers vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Zwanger worden is niet iedereen gegeven. Satoko en haar man lukt het ook niet, waarna ze besluiten om te willen adopteren. Dat lukt, want Asato komt in hun leven; een jongetje dat is geboren uit een onstuimige liefde van twee tieners. Als jaren later Hikari, de biologische moeder van Asato, op de stoep staat, komt er spanning. Satoko is natuurlijk niet van gediend van de komst van Hikari en laat dat ook blijken.

Ons eindoordeel?

Regisseuse Naomi Kawase staat er om bekend om de harten van de kijkers te veroveren. Dat deed ze eerder al met het lieflijke An en later ook met Radiance – niet gezien, dus dit is echt van horen zeggen. Nu, doet ze dat nogmaals met True Mothers, een film die is gebaseerd op een roman van Mizuki Tsujimura (wie kent haar niet).

Liefde zou alles moeten overwinnen. Punt. Zit de liefde niet goed, wat de basis is voor een relatie, waarom dan überhaupt samen kinderen willen. Mooi om dat in deze warme film terug te zien. En, niet alleen vrouwen hebben het lastig in dit proces, ook mannen vinden dit vaak lastig. Mooi dat ook die kant aan het licht komt. Een film over hoop is het ook, waarbij het licht een belangrijke rol heeft. Licht geeft hoop en heeft meerdere malen een toegevoegde waarde. Alsof Satoko een engel is. Dat zien we later ook terug bij Hikari.

Ook zie je als kijker twee kanten van het verhaal Enerzijds die van Satoko, maar later ook van Hikari. Dat is op het begin niet duidelijk, want het gezicht van Hikari krijg je niet te zien. Later wel, want bij een gezicht hoort een verhaal en dat verhaal van Hikari ken je op dat moment nog niet. Een mooie keuze van de filmmakers om dat op deze manier aan te pakken. Op deze wijze heb je ook te doen met beide kanten. Het ongewenst moederloos zijn en het ongewenst je kind afstaan. Alleen jammer dat de emoties lang op de oppervlakte blijven. Al lijkt dat ook een beetje bij de Japanse cultuur te horen. Emoties uit je alleen binnenshuis, niet buitenshuis. Eer is ontzettend belangrijk.

True Mothers laat twee kanten van het verhaal zien. Als kijker ben je geneigd een kant te kiezen, maar door het tweede verhaal veranderde mijn mening in ieder geval wel. In het leven heb je niet altijd alles voor het kiezen! Een warme film waarin licht een belangrijke rol speelt.

Regie: Naomi Kawase
Cast: Arata Iura | Hiromi Nagasaku | Taketo Tanaka
Speelduur: 140 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.