Triq Salama

recensie Triq Salama

Waardering: 3 uit 5.

De komedie Triq Salama gaat over Nadia, die samen met haar ouders en broers en zus naar een bruiloft in Marokko vertrekt. De reis is een busje wil ze gebruiken om de band met haar moeder te versterken, maar dat lijkt niet te lukken. Wat wij van Triq Salama vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Nadia is een van de vier kinderen in een Nederlands-Marokkaans gezin. Het hele gezin gaat met het vliegtuig naar een bruiloft van een nicht in Marokko, maar gaan op het allerlaatste moment alsnog met een uit elkaar vallend busje, omdat dit de trots van de vader is. Nadia is inmiddels verloofd en probeert dit haar ouder duidelijk te maken, maar ze krijgt het om verschillende redenen maar niet verteld. Tijdens de reis probeert ze alles om in een goed daglicht te komen bij haar moeder, maar wat ze ook doet, ze lijkt het nooit goed te doen. Zou het goed komen voordat ze in Marokko aankomen?

Ons eindoordeel?

Triq Salama is zo een film die je met weemoed doet terug verlangen naar vroeger. Vroeger, toen je nog met je ouders met de auto op vakantie naar Frankrijk ging, om te kamperen. Niets hoefde je te doen, alleen maar zitten. En zeuren, want dat is zo lekker makkelijk, als bijrijder. Zo ook in deze roadmovie, al komt dat zeuren toch echt wel ergens vandaan.

Toegegeven, ze slaan soms wat door in de familieverhoudingen, zeker als het gaat om het waarmaken van de verwachtingen. Verwachtingen die er in iedere familie zijn, of je dat nu wil of niet. Het gaat er alleen om wat je naar elkaar uitspreekt (of niet uitspreekt). De film is zeer zeker vermakelijk. Komisch op de juiste momenten en een liefdevolle feelgood, al lijkt het daar niet altijd op. Hajar Fargan (ze doet mij in haar doen en laten denken aan mijn ex, wat positief bedoeld is) is de ster van deze film, waarbij ze verfrissend acteert, passend bij haar rol.

Triq Salama is een feelgood die je met een glimlach achterlaat. Eigenlijk weet je dat van tevoren al wel, dat het ongeveer zo gaat eindigen. Met weemoed denk je terug aan je eigen vakanties, waarin een ieder zich waarschijnlijk wel kan herkennen in een van de gezinsleden, ook al zijn de verhoudingen in deze roadmovie uitvergroot.

Regie: Najib Amhali
Cast: Hajar Fargan | Fatima Bax | Omar Ahadaff | Redouan Azmi | Marouane Meftah | Asma El Mouden
Speelduur: 88 minuten
Releasedatum: 18-1-2023 – 20.30 uur – NPO 3 (de eerste van zes telefilms in 2024)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.