Tótem

recensie Tótem

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Tótem gaat over Tona, wiens zussen zijn verjaardag voorbereiden. Het feest is gezellig en liefdevol, maar ook melancholisch. Wat wij van Tótem vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Tona is een broer, zoon en vader in een groot, liefdevol en Mexicaans gezin. Zijn zussen bereiden zijn verjaardag voor, terwijl de temperatuur op zijn zachts gezegd drukkend is. Zijn dochter Sol houdt zich afzijdig, terwijl alle gasten binnen druppelen. Gezellig druk is het zeker, maar melancholie komt om de hoek kijken, ondanks alle liefde.

Ons eindoordeel?

Tótem verliep toch echt ergens anders over dan vooraf gedacht. Iets verklappen doe ik niet, maar lichte kost kun je vergeten. Bereid je voor op zware kost! Deze rauwe dramfilm lijkt ook scriptloos, zoveel natuurlijke dingen lijken er te gebeuren. In wat je ziet, maar ook in de conversaties. Alsof het een documentaire is, waarbij iemand zijn feestjes viert. Nou ja, feestje…

Ondanks het zware onderwerp en het naturelle acteerwerk, had er meer emotie in gemogen. Het bleef soms teveel op de oppervlakte. Wellicht dat dit aan het eerder genoemde scriptloze lijkende verhaal ligt. Een beetje braaf eigenlijk. Wat de film ook is, is eerlijk. Ze lullen er niet omheen. Dit is het en daar moet je het mee doen. Vooral het beschermen van Sol komt nadrukkelijk naar voren. De vraag is alleen of ze haar beschermen of haar ergens vanaf houden. Dat is het lastige in dit soort situaties. Je weet niet waar je goed aan doet. Kon je soms maar in de toekomst kijken.

In Tótem zie je een eerlijk verhaal, verpakt in een rauwe, zware film. Het naturelle acteerwerk is fijn, maar wellicht had er wel wat meer emotie in de film gemogen. Waar doe je goed aan, dat is de vraag. Dat weet je altijd pas achteraf!

Regie: Lila Avilés
Cast: Naíma Sentíes | Montserrat Marañon | Marisol Gasé | Saori Gurza | Mateo García Elizondo
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 7-9-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.