Tonio

Tonio Paula van der Oest

Heel Nederland lijkt zo een beetje enthousiast te zijn over de dramafilm Tonio, de Nederlandse inzending voor de Oscar. Of wij ook zo enthousiast zijn over deze boekverfilming van A.F.Th. van der Heijden kun je teruglezen in onze recensie van ongeveer 175 woorden. Oftewel, hierbij een B-recensie.

Het verhaal

Tonio is, na een nacht vol plezier met zijn vrienden, op zijn fiets weg naar huis. Helaas zal hij nooit meer thuis komen, omdat hij wordt geschept door een auto. De ouders, Adri en Mirjam, zijn gebroken. Waar Mirjam nog alles probeert om er het beste van te maken, sluit Adri zich steeds vaker op. Hij doet er alles aan om Tonio maar niet te hoeven vergeten. Hij besluit te gaan schrijven en op onderzoek uit te gaan. Want hoe kan het toch dat Tonio is overleden?

Ons eindoordeel?

Sorry dat we vloeken, maar godverdomme wat is dit een goede film. Van begin tot eind boeit de film. Door middel van flashbacks kom je meer te weten over de familie van der Heijden. Waar is het misgegaan? Hebben we iets verkeerd gedaan? Wat deden we goed? Komt het nog goed? Door die flashbacks te gebruiken stellen de protagonisten (niet wij) zich kwetsbaar op. Dit komt zeer geloofwaardig over, mede door het goede acteerwerk. Meerdere malen hadden we kippenvel en het de gehele film drooghouden is bijna onmogelijk. Laten we hopen dat geen enkele ouder dit mee hoeft te maken. Gaat dat zien!

Regisseur: Paula van der Oest
Cast: Pierre Bokma | Rifka Lodeizen | Chris Peters
Speelduur: 100 minuten

Share

7 gedachtes over “Tonio

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.