Toni Erdmann

Toni Erdmann

Gelukkig, we zijn nog net op tijd naar de komische Duitse tragedie Toni Erdmann geweest. En dat is maar goed ook, want we zijn zeker niet teleurgesteld. We hebben zelfs ontzettend genoten. Wat wij van Toni Erdmann vinden, lees je in onze recensie..

Het verhaal

Winfried Conradi is iemand die het leven niet zo serieus neemt. Althans, hij probeert er altijd het beste van te maken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Zo ook voor zijn dochter Ines, waarvan hij vindt dat ze te hard werkt. De band tussen de twee is ook niet echt top te noemen. Hij besluit haar op te zoeken in Boekarest, waar ze woont, om nader tot elkaar te komen. Ze zit daar alleen niet echt op te wachten. Dan besluit Winfried zijn alter ego Toni Erdmann in te zetten, om haar te laten inzien dat het leven niet altijd zo serieus hoeft te zijn. Maar zit Ines daar wel op te wachten?

Ons eindoordeel?

Laten we beginnen met de humor in Toni Erdmann. Gortdroge humor. Humor waar wij in ieder geval van houden. Er is bijna geen scène waarin geen grapje voorbij komt. Overigens niet alleen Toni doet daar aan, maar ook Ines. Vaak onbedoeld, dat wel, maar je ziet wel degelijk dat ze de dochter van haar vader is, ook al lijkt ze zich vaak voor hem te schamen.

Toch voelden wij ons regelmatig ongemakkelijk in de lekkere bioscoopstoel. Dat kan heel vervelend zijn, maar in dit geval niet. De makers van de film willen juist dat je jezelf ongemakkelijk voelt. Althans, dat idee hebben wij. Door het gedrag van Winfried (of Toni) ga je nadenken over de relatie tussen vader en dochter. Dat Winfried niet altijd even tactisch is, zorgt voor de ongemakkelijkheid. Aan de andere kant besef je daardoor wel dat het leven niet altijd serieus hoeft te zijn. Dat het wel wat losser mag en dat je er dan ook wel kunt komen.

Toni Erdmann betitelen als een nadenker is dan ook wel op zijn plaats. Meerdere keren denk je na over wat je zag. En niet alleen tijdens de film, maar ook daarna. Eigenlijk is het een film die niet alledaags is en tegen veel andere films in zijn genre aantrapt. Origineel, dat is het woord wat we zochten.

Overigens duurt Toni Erdmann met zijn 170 speelminuten best wel lang, maar ook dat is geen probleem. Wij dachten eerder dat hij twee uur duurde. Je zou haast denken dat hij te kort was, want hier willen we meer van zien.

Regisseur: Maren Ade
Cast: Peter Simonischek | Sandra Hüller | Michael Wittenborn | Hadewych Minis
Speelduur: 170 minuten

Share

12 gedachtes over “Toni Erdmann

  1. Ja! Geweldige film! Lange films zijn soms wat langdradig, maar hier vliegt de tijd voorbij. Prachtig hoe je gaandeweg compleet ondergedompeld wordt door het absurdisme in deze film.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.