To Olivia

recensie To Olivia

De dramafilm To Olivia gaat over Roald Dahl en zijn vrouw, die samen hun kinderen op het platteland opvoeden. Dan overlijdt Olivia, een van hun kinderen, wat hun relatie onder druk zet. Wat wij van To Olivia vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De bekende kinderboekenschrijver Roald Dahl woont samen met zijn vrouw, Hollywoodactrice Patricia Neal, op het Engelse platteland. Ze voeden daar gezamenlijk hun kinderen op. Hun relatie komt onder druk te staan als een van hun kinderen komt te overlijden, Olivia. Er is veel verdriet, die ook gepaard gaat met verlossing en kracht.

Ons eindoordeel?

Ik krijg altijd een beetje jeuk van slechte filmposters. Die van To Olivia is er daar een van. Het zegt niet altijd iets over een film, maar uitnodigen doet die poster verre van. Het is kopiëren plakken van de twee protagonisten, groot op de voorgrond, en dan nog een still uit de film erbij plakken en klaar is Kees. Dat kan beter, zeker gezien het verhaal.

Gelukkig is deze op waarheid gebaseerde film een stuk beter. Een verhaal over iemand die iedereen wel moet kennen; jeugdheld Roald Dahl, wiens boeken bijna allemaal zijn verfilmd en tot de verbeelding spreken (onder andere Matilda, GVR, Sjakie en de Chocoladefabriek). Na het kijken van deze film, weet je nog wat meer over hem, want voor mij was het toch een soort mythisch wezen, die niet echt leek te bestaan. Deze film spreekt ook tot de verbeelding, net als zijn boeken!

Die boeken blijven onderbelicht. Uiteraard zie je Roald – met een gedegen acteerwerk van Hugh Bonneville – van schrijven en verhalen verzinnen, maar het gaat om het rouwproces, over vallen en weer opstaan. Ik kan en wil mij nog niet eens voorstellen wat dit met je doet. Dat weet je gewoon niet. Ook niet hoe je daar dan vervolgens op reageert. Dat je moet huilen staat vast, net als lachen, in deze sympathieke film. Ook het gebruikte natuurlijke licht is fraai en extra aandacht is besteed aan de tijd in Hollywood. Over the top en het oogt nep. Net het echte Hollywood, dus dat lijkt een bewussie.

To Olivia spreekt, net als de boeken van Roald Dahl, tot de verbeelding. Over rouwen, waarbij je valt en weer opstaat. Een sympathieke film met een traan en een lach.

Regie: John Hay
Cast: Hugh Bonneville | Keeley Hawes | Sam Phillips
Speelduur: 94 minuten
Releasedatum: 16-6-2022

Share

4 gedachtes over “To Olivia

  1. Hoi Bart, ik vind “Sjakie en de chocoladefabriek” (vooral de eerste verfilming met Gene Wilder als Willie Wonka) ook erg leuk. “Fantastic Fox”, de stop-animatiefilm van Wes Anderson vind ik erg leuk. Dan inderdaad “The Witches”. Maar mijn favoriete verfilming van een boek van Roald Dahl is toch wel de recente van “The BFG” door Steven Spielberg. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.