To Catch a Killer

recensie To Catch a Killer

Waardering: 2.5 uit 5.

In de thriller To Catch a Killer gaat Eleanor als politieagent, samen met de FBI, op jacht naar een ongrijpbare massamoordenaar. Haar verleden speelt echter wel een rol in de zoektocht. Wat wij van To Catch a Killer vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Eleanor is een jonge maar ook talentvolle politieagente, die al een zwaar leven achter de rug heeft. Dat blijft haar achtervolgen. Als ze vervolgens mee mag werken aan zaak over een reeks moorden van de FBI, start ze samen met FBI inspecteur Lammark de jacht op de moordenaar. Obsessief gaat ze op onderzoek uit, waarbij haar verleden nog wel eens van pas zou kunnen komen. Wie weet begrijpt ze de moordenaar wel. Maar is hij ook te stoppen?

Ons eindoordeel?

Hé, daar is Shailene Woodley weer een keer. In To Catch a Killer dit keer. Ik heb haar zo lang niet meer gezien, dat ik dacht dat ze gestopt was met acteren. Dat ligt overigens ook aan mijn filmkeuzes, maar dat terzijde. Maar gelukkig is ze niet gestopt, want in tranentrekker The Fault in Our Stars (2014) kon ze mij wel bekoren. Niet voor niets waren er zakdoekjes nodig. Die zijn niet nodig als het acteerwerk niet overtuigt. In deze thriller heb je die zakdoekjes overigens niet nodig.

Woodley speelt degelijk, maar als een te jong ogende agente niet perse geloofwaardig (is ze überhaupt ouder geworden?). Haar slissende medespeler Ben Mendelsohn, waar je wellicht meer van had kunnen verwachten als oude rot in het vak, is vooral een stereotyp FBI inspecteur. Zij samen zijn dan weer een cliché gelegenheidskoppel.

Het is een bijzondere keuze van regisseur Damián Szifron (van het heerlijke Wild Tales; ook uit 2014) om deze thriller op zich te nemen (Hollywood blijft aanlokkelijk). Een keer totaal wat anders, al is in beeld wel te zien dat hij verantwoordelijk is. Strak geregisseerd en tot in precisie uitgewerkt. Daar wringt de schoen wel wat, want juist het verhaal is dat niet. De twee protagonisten en de antagonist dan weer wel. We kennen de personages alleen niet goed genoeg, omdat ze allemaal wel een verleden hebben (wie niet, in deze wereld). Toch kijkt de film prima weg, met toenemende spanning en zonder echt in te kakken. Uitspattingen zijn er ook niet bepaald veel, of je moet de heftige moorden meerekenen (dat mag). Het teleurstellende einde zorgt zelfs voor een onbevredigend gevoel.

To Catch a Killer kijkt prima weg en de spanning neemt toe, maar uiteindelijk weet deze psychologische thriller geen duidelijke keuzes te maken in het uitdiepen van de personages. De film kent zelfs een onbevredigend einde. Jammer, want de potentie was er wel.

Regie: Damian Szifron
Cast: Shailene Woodley | Ben Mendelsohn | Ralph Ineson | Jovan Adepo
Speelduur: 119 minuten
Releasedatum: 15-6-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.