Tintoretto: A Rebel in Venice

recensie Tintoretto: A Rebel in Venice

De documentaire Tintoretto: A Rebel in Venice gaat over één van de grootste Venetiaanse kunstenaars ooit: Tintoretto. Hij was alleen niet de enige goede kunstenaars van zijn tijd, wat tot de nodige rivaliteit leidde. Wat wij van Tintoretto: A Rebel in Venice vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Venetië kende in de 16e eeuw meerdere goed kunstenaars. Tintoretto was er één, maar Titian en Veronese waren ook een paar zeer begenadigde kunstenaars. Rivaliteit was er dus genoeg, vooral omdat ook de plaag aanwezig was, waardoor de populatie in Venetië drastisch daalde. Om Tintoretto’s 500-jarige verjaardag te vieren, is deze documentaire verschenen.

Ons eindoordeel?

Tintoretto heeft vele fans, zo blijkt. Die fans kenden wij bijna allemaal wel, maar de kunstenaar zelf nog niet. Is dat iets om ons voor te schamen? Nee hoor, helemaal niet, want wij kijken juist documentaires als Tintoretto: A Rebel in Venice om ook andere kunstenaars te ontdekken. Dan is het verre van vervelend als je iemand als Tintoretto beter leert kennen. Want dat doe je. Maar ja, dat doe je bij elke Arts in Cinema (dit is de derde van 2019) film eigenlijk wel. Overigens zijn wij ook nog nooit in Venetië geweest, dus dat verklaart misschien ook wel waarom wij Tintoretto niet kenden.

De man is, naast een rebel dus, ook een ware virtuoos. De wat meer donkere kleuren zijn bij hem belangrijk. Dat vinden wij wel mooi, want contrast is dan heel belangrijk. De donkere kleuren dwingen je om wat langer naar een schilderij te kijken. Je moet soms zoeken naar de kleine details die een schilderij net dat beetje extra geven. Die een schilderij een verhaal geven.

Dat Tintoretto goed was bleek ook wel, want hoewel hij vele vrienden had, konden veel mede-kunstenaars hem niet altijd waarderen. Waarschijnlijk had dat niets met de mens te maken, maar met zijn kwaliteiten. Als je zo goed kunt schilderen dan vorm je namelijk wel een bedreiging voor je conculega’s. Ze gunden elkaar veel, maar zeker niet alles. Dat is een beetje net als in ons blogwereldje. Je gunt andere medebloggers uiteraard het beste, maar jezelf net wat meer. Heel menselijk hoor.

Tintoretto: A Rebel in Venice is wederom een herkenbare en leerzame documentaire in de reeks van Arts in Cinema. Door deze documentaire hebben wij bijvoorbeeld zin om morgen nog naar Venetië te vertrekken en het werk van de betreffende kunstenaars te bekijken.

Regie: Giuseppe Domingo Romano
Cast: Peter Greenaway
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.