De documentaire ‘Til Kingdom Come gaat over de vele conservatieve evangelisten die aanhangers zijn van Trump. Door het vele geld dat zij ophalen, hebben zij veel politieke invloed in Amerika en dus ook op het buitenlandbeleid van Israël. Wat wij van ‘Til Kingdom Come vinden, lees je in onze recensie.
Het verhaal
Trump heeft vele conservatieven evangelisten als aanhangers. Aanhangers die veel geld inzamelen voor Israël, omdat de Messias daar terug gaat keren, aldus de Bijbel. Ze halen alleen zoveel geld op dat ze ook invloed uitoefenen op het buitenlandse beleid dat in Israël, en dus ook het Midden-Oosten, wordt gevoerd door Amerika.
Ons eindoordeel?
Een baptist die met een geweer op een doel schiet, al pratend over hoe vergeten ze werden door Obama en hoe Trump heeft geluisterd naar hen, de evangelisten. Zo, dan weet je als kijker gelijk waar je aan toe bent in Til’ Kingdom Come. De conservatieve evangelisten van Amerika bepalen namelijk mede hoe de politiek omgaat met Israël. Wat een enge documentaire zeg. Je zou haast denken dat het een fictieve film is, of een droom, maar niets is minder waar.
‘God heeft gewild dat Trump president zou worden’, zegt een van de predikanten. Nou, wij hadden liever gehad dat God verder zou denken dan zijn neus lang is. In onze ogen heeft Trump deze evangelisten gebruikt om aan de macht te komen en zijn narcisme met de wereld te delen. Maar ja, diezelfde evangelisten hebben uiteindelijk ook hun zin gekregen, met de verhuizing van het Amerikaanse ambassade in Israël, dus het zal ze weinig uitmaken. Win win situatie voor beiden en dan zit Biden straks met de gebakken peren. Die zal er vast weer anders over denken, al weet je dat nooit in het toch wel conservatieve Amerika.
Is deze krachtige documentaire nu ophemelend of waarschuwend? Allebei denken we, het is maar met welke ogen je hem bekijkt. Voorstanders zullen amen zeggen en tegenstanders vinden dit een beangstigende documentaire. Wij behoren tot die laatste groep, maar dat was al wel duidelijk. Wat een ontzettend enge documentaire, waarin eigenbelang maar weer duidelijk is. Je wordt er kriegel van. Een discussie tussen de predikant en een ander gelovige is typerend. Eigenlijk geen antwoord weten, dus dan maar je eigen God erbij betrekken, want dan is het altijd goed. Bah.
‘Til Kingdom Come vinden wij een hele enge documentaire. Hoe conservatieve evangelisten met geld de politiek van Amerika beïnvloeden en daarmee ook deelnemen aan de discussie in Israël. Beangstigend, vooral in deze tijden.
Regie: Maya Zinshtein
Cast: –
Speelduur: 76 minuten