Tigertail

recensie Tigertail

De dramafilm Tigertail gaat over Taiwanees Pin-Jui, die op jonge leeftijd zijn liefde van zijn leven achterliet voor een beter leven in Amerika. Nu hij bijna met pensioen gaat, hij zijn dochter dreigt te verliezen en het leven in Amerika ook tegen bleek te vallen, wil hij zijn verleden opnieuw beginnen. Wat wij van Tigertail vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Als arme Taiwanese fabrieksarbeider droomt Pin-Jui van een ander leven. Hij besluit dan ook om te verhuizen naar Amerika. Hij moet alleen wel zijn liefde van zijn leven achterlaten. Eenmaal gesetteld in Amerika blijkt zijn leven toch niet zo te gaan als gehoopt. Zijn huwelijk is gearrangeerd en zijn werk is ook niet wat hij ervan gehoopt had. Eenmaal op bijna pensioengerechtigde leeftijd kijkt hij terug. Dat heeft een reden, want zijn band met zijn dochter is niet goed. Hij gooit dan ook het roer om en besluit zijn verleden opnieuw te beginnen.

Ons eindoordeel?

Eén van de hoofdrolspelers in Tigertail is Tzi Ma, die je nog kunt kennen van het fijne The Farewell, maar ook van het spannende Arrival. Een ervaren rot in het vak, die dus wederom in een tweetalige film te zien is. Overigens ook het speelfilmdebuut van regisseur Alan Yang. Op voorhand is het voor ons een film waarvan wij denken dat we deze gaan waarderen. Maar ja, is dat ook zo?

Nee, dat is niet zo. Wij vinden het vooral een erg trage en emotieloze film, die veel langer lijkt te duren dan daadwerkelijk het geval is. We hadden het geval dat hij drie uur duurde, daar waar hij slechts 91 minuten duurt. Het emotieloze kwam denken wij met name door het gekunstelde acteerwerk, dat we heel erg binnen de hokjes paste. Het intrappen van open deurtjes binnen het scenario hielp daarbij ook niet echt. Het laatste half uur was gelukkig wel een stuk beter, waarin de emoties iets meer zichtbaar waren.

Er waren uiteraard ook positieve dingen te melden. Zo zie je over het heden een soort van mistige laag, terwijl het verleden zo kleurrijk is. Dat heeft, denken wij, te maken met hoe Pin-Jui zo terug verlangt naar het verleden. De cinematografie was dus fraai. Het vioolspel dat je vaak hoort was oprecht ook vaak mooi, maar niet altijd nodig. Soms kun je als kijker zelf wel bepalen of je iets mooi of zielig vindt. Daar heb je niet altijd vioolmuziek voor nodig.

Tigertail kunnen wij niet waarderen. De hoop was er vooraf wel, want de onderstaande trailer was erg veelbelovend. Zoals zo vaak zegt dat dus niet alles. Maar, hé, het is Yang zijn eerste film, dus we gaan ervan uit dat het alleen maar beter gaat worden.

Regie: Alan Yang
Cast: Tzi Ma | Christine Ko | Hong-Chi Lee
Speelduur: 91 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.